Quantcast
Channel: Allt om Trädgård
Viewing all 198 articles
Browse latest View live

149kr


nr6

Höstanemoner – lättskötta perenner som skänker sensommartröst!

$
0
0

Höstanemoner är härdiga, men hinner inte alltid blomma där säsongen är kort

Höstanemonen har ett gracilt växtsätt när de sommarlika blommorna kommer på sina höga stjälkar framåt höstkanten. De vajar tåligt i vinden. Bladverket är dekorativt i sig, robust och busklikt med stora handflikade blad. Bäst gör sig höstanemoner i generösa sjok, antingen som solitärer eller i perennrabatten. De funkar lika bra på naturtomter eller romantiska mormorsrabatter, som i moderna avskalade trädgårdar mot en svart husfond. Höstanemonernas blommor liknar vitsippans, men är mycket större och finns i vitt, rosa eller mörkrosa. Ibland är de mörkare rosa på utsidan, och några sorter är fyllda.

Höstanemoner är skira till utseendet, men nog så tuffa och robusta när de etablerat sig.

Det fyra vanligaste arterna av höstanemon är svåra att åtskilja. Många gånger kallas de alla för höstanemon i handeln, men det gör inget för alla är lika odlingsvärda och de planteras och sköts på precis samma sätt. Anemone hupehensis är den som har det svenska namnet höstanemon. Arten kommer från Kina och är ljusrosa. Fylld höstanemon Anemone hupehensis var. japonica, kommer från Japan och sorterna är oftast fyllda, så som namnet skvallrar om.

Det är svårt att avgöra vilken art det är och många går under namnet höstanemon, men alla sköts och planteras på samma sätt.

Anemone x hybrida är korsningar och sorterna går under det svenska namnet stor höstanemon. Silvrig höstanemon Anemone tomentosa är den härdigaste av alla höstanemoner. Det är inte att överleva vintern som är problemet, utan att många namnsorter blommar så sent att de inte hinner komma till skott långt upp i landet. Höstanemoner finns i olika höjder beroende på art och sort, från ca 40 cm upp till ca 120 cm.

En fylld höstanemon, de finns i vitt, rosa och mörkrosa. Alla sorter hinner inte blomma uppåt landet.

Köp höstanemoner smidigt från vår webbutik!

Plantera höstanemoner på våren

Som de flesta höstblommande perenner, bör höstanemoner planteras på våren. Det är svårt att motstå dem i plantskolorna, när man ser dem i blom på hösten. Givetvis kan man chansa, men det finns en viss risk att de inte hinner etablera sig innan vintern smäller till. Skydda gärna med ett tjockt lager höstlöv första vintern.

Höstanemoner utvecklar flest blommor i sol, men kan även stå i halvskugga.

Plantera dina höstanemoner i väldränerad men fuktighetsbevarande och näringsrik jord. Det viktiga är att de inte blir stående i vinterfukt. Höstanemoner trivs i både sol och vandrande skugga, men blommar mest i sol.

Höstanemoner är lättskötta perenner

Se till att jorden inte torkar ut under säsongen. De gillar dock inte heller att stå blött en längre period. Speciellt inte under vintern! Höstanemoner sprider sig snabbt med rotskott och blir till stora bestånd. Det finns de som upplever dem som ogräs. Men de brukar hålla sig på sin plats och inte poppa upp här och där. Begränsa genom att gräva upp i kanterna och ge bort det uppgrävda.

Höstanemoner bör planteras på våren, då de använder sin kraft till att blomma på hösten. Alla hinner inte heller etablera sig innan vintern slår till, om man sätter dem på hösten.

Föröka höstanemoner genom delning

Skär av några av de tjockaste rotdelarna och dela dem i ca 6 – 10 cm bitar. Stick ner rotbitarna i en kruka med såjord. En omplanterad höstanemon eller rotstickling, kan ta ett till några år på sig innan den blommar, precis som dagliljor eller pioner, så man får ha lite tålamod. Annars har de en lång blomning från augusti till oktober beroende på sort.

Tips: Höstanemoner är jättebra snittblommor! Klipp av en lång stjälk och de fortsätter att producera nya.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!

t18

c18

Robotgräsklippare – så funkar de! Här är svaren på dina frågor.

$
0
0

Var tredje villaägare överväger att skaffa en robotgräsklippare, enligt en ny undersökning (Trädgårdsbarometern, utförd av undersökningsföretaget Yougov, 2018). Men hur fungerar det om man gillar att fixa i trädgården? Vågar man gräva? Blir man påkörd? Här kommer svaren på de undringar man kan ha som trädgårdsentusiast.

Måste robotgräsklipparen gå i trädgården hela dagarna?

SVAR: Man ställer in tiden då man vill att robotgräsklipparen ska vara igång, till exempel dagtid mellan åtta och fem. Är man mycket ute i trädgården och jobbar kan man stänga av den tillfälligt, så att man slipper hoppa undan när den kommer, eller slipper tänka på var man lägger sina redskap. Klipper den dagtid står den ungefär halva tiden i sin laddstation, dit den tar sig själv när batteriet behöver laddas. Den blir snabbt lite som ett husdjur, och man tittar efter den och undrar var den håller hus. Många ger till och med sina robotar namn.

Vad händer om robotgräsklipparen blir stulen?

SVAR: De allra flesta robotar blir oanvändbara om de stjäls, då de är försedda med en kod som man måste knappa in för att den ska starta. Andra är försedda med spårsändare där man på en GPS kan se var de befinner sig. En del larmar också så fort de blir tagna ur sitt klippområde.

Var rädd och igelkottarna och låt inte robotgräsklipparen gå på natten!

Kan man inte ha den igång på natten istället?

SVAR: Då är det fuktigt i gräset, resultatet kan bli sämre. Nu marknadsför dock flera varumärken sina modeller som ”nattdjur”. De är försedda med strålkastare för att kunna gå nattetid. Men som trädgårdsvän värnar man nog också om djurlivet och då ska man veta att små djur, som igelkottar, är aktiva nattetid och kan skadas allvarligt av en robotgräsklippare. De burrar ihop sig i gräset när den kommer och blir sedan skalperade. Bäst är därför att köra dem på dagen.

Ställer man in exakt hur robotgräsklipparen ska röra sig?

SVAR: Nej, den rör sig slumpmässigt. När robotgräsklipparen når avgränsningssladden, ett träd, en ram till en odlingslåda eller till exempel en mur, så stannar den, vrider åt något håll och fortsätter sedan igen, tills det tar stopp.
Många modeller står och ”dansar ringdans” på ställen där gräset är extra tjockt, de känner då av att det behövs lite extra klipptid. Man kan också ställa in en del modeller så att de klipper oftare på vissa delar av mattan.

Vi har en besvärlig tomt med en slänt och lutning, hur går det?

SVAR: Idag finns kraftigare modeller som klarar rätt tuff lutning. Det är värre med gropigheter och sänkor runt till exempel träd, där roboten riskerar att dimpa ner med nosen före och fastna. Sådana områden måste då avgränsas.

Men om tomten är stökig med smala passager?

SVAR: Det går att bemästra det mesta. Man kan lägga en slinga som fungerar enbart som en transportled för roboten, så att den leds från ett klippområde till ett annat.

Robotgräsklipparen kan ibland röra sig mellan benen på utemöbler som står i gräsmattan, men ibland fastnar de och gräset blir inte jämnt klippt runt.

Kan man ha möbler ute på gräsmattan?

SVAR: Nej, det kan bli problem. Ibland kan det gå. Man bör vara hemma de första dagarna och observera hur robotgräsklipparen rör sig, då ser man om den fastnar mellan några stolsben, eller inte.

Hur klarar roboten rabattkanter och kanterna runt till exempel odlingslådor?

SVAR: Man måste finputsa efter den, exempelvis vid kanter och murar där den inte kommer åt.

Kan robotgräsklipparen klippa när det regnar?

SVAR: Hur bra den klipper i blött, lite högre gräs kan vara det som skiljer de riktigt vassa modellerna från de mer ordinära. Annars bevakar man vädret och stänger helst av den vid kraftigt regn. Men gör man inte det stannar den bara, och en del modeller åker till sin laddstation. Roboten tar inte skada av regn, dock ska den inte användas vid åska, då kan den skadas.

Vad kostar en robotgräsklippare?

SVAR: De finns i prisklasserna från 4 000 – 45 000 kr. De dyrare modellerna har större klippbredd, kapacitet och fler finesser. Tänk på att välja en modell som klarar din gräsmattas storlek och terräng.

Kan man installera en robotgräsklippare själv?

SVAR: Det går att själv gräva ner avgränsningskabeln som ska löpa runt det område som roboten ska arbeta i. Att sedan få igång gräsklipparen brukar vara enkelt. Men det kan vara väl investerade pengar att anlita någon som gör det. Passa då på att ställa alla dina frågor och fotografera hur kabeln grävs ner runt rabatter och andra planteringar, så att du kommer ihåg! Då har du också någon att ringa om något sedan krånglar. Man kan även passa på att lära sig hur man senare kopplar på mer kabel och avgränsar nya planteringar. Många återförsäljare erbjuder installation, eller arbetar ihop med någon som gör det. Det ingår dock inte i priset för robotgräsklipparen.

En robotgräsklippare är tyst och du har tid att ägna dig åt annat än klippa gräset flera gånger i veckan.

Fördelar med robotgräsklippare

  • Man slipper klippa – och får tid över till roligare sysslor.
  • Slut på gräskrattning. Klippet blir så smått att det inte syns.
  • Det blir tyst!
  • Gräset gödslar sig själv. Allt klipp går tillbaka till mattan.
  • Mattan är hela tiden lika lång – och du bestämmer höjden.
  • Robotgräsklipparen är miljövänlig och energiförbrukningen minimal.
  • Besvär av gräsallergi lär lindras. Roboten klipper lite i taget och allergen-nivåerna i luften minskar. Välj en modell med rakblad, det klipper istället för river.
Gräsmattor växer mer av kvävegödsel vilket innebär en friskare och mer motståndskraftig gräsmatta, men även att man får klippa ofta.

Nackdelar med robotgräsklippare

  • Robotgräsklippare är initialt en dyr investering. Numera finns små, bra modeller för under 10 000 kr, men det blir ändå dyrare än andra alternativ.
  • Man måste hålla rent: inga glömda spadar, då fastnar roboten. Den skadas inte, men stannar och måste startas om.
  • Har man många äppelträd får man plocka fallfrukt varje morgon. Blir det för många äpplen riskerar man att roboten kör fast och stannar.
  • Man måste avgränsa öar av växter, hallonsnår, rabatter (men inte träd) och liknande med en avgränsningssladd som grävs ner några centimeter i marken och kopplas på slingan som löper runt hela klippområdet. Detta görs vid installationen, men om man sedan vill flytta eller anlägga nytt måste man gräva ner en ny sladd, eller avgränsa på annat vis, med en träram, stålkant eller dylikt.
  • Man kan bli lite hämmad att sätta spaden i jorden. Man vill ju inte ha av sladden. Går den av är den dock mycket lätt att reparera, inte mycket svårare än att byta en glödlampa. Lär dig alltså att laga sladden själv!
Har man fallfrukt måste denna plockas upp innan roboten kan gå över ytan. Det kan vara svårt om man har mycket fruktträd under höstsäsongen.

Tips: LÅT DIG INTE LURAS! Idag går det mesta att köpa på nätet, så även trädgårdsmaskiner – och robotgräsklippare. Men tänk på att det kan vara bra att ha någon att fråga om det trasslar. Många lokala återförsäljare är riktigt bra på de märken de jobbar med, och kan både komma hem och titta på din tomt och hjälpa till med installationen (ingår ej i priset). Låt inte Google bli din enda informationskälla, och lita enbart på oberoende tester med en avsändare du känner till, till exempel Råd & Rön och bäst-i-test.se (se upp med sidor med liknande stavning!).

TEXT: Ann Fredlund och Anna Lagermann

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

 

Schersmin är en klassisk buske, som aldrig förlorat i popularitet!

$
0
0

Schersminen kom till Europa redan under 1500-talet. Idag är doftschersminen så pass vanlig i trädgårdar att man inte alltid lägger märke till den, framför allt inte när blomningen är över. Däremot är en buske i full blom svår att missa och den starka doften känns på långt håll. Blomningen är slösande riklig och många sorter, framför allt av doftschersmin, blir stora och kraftiga.

Schersminer hör till familjen hortensiaväxter. Släktet Philadelphus består av ett sextiotal arter som har en naturlig utbredning i Asien, östra Europa och Nordamerika, men alla odlas inte som trädgårdsväxter. Man känner igen en schersminbuske på att bladen sitter parvis och att bladnerverna löper båglikt ut mot bladets spets. De vita eller gräddvita blommorna sitter i spetsen på sidogrenarna, men antalet blommor i blomställningen varierar med vilken art det är. Hos småblommig schersmin P. Lemoinei-gruppen brukar det vara en till tre blommor i varje blomställning. Doftschersminen har fem till sju medan gordonschersmin P. lewisii och kungsschersmin P. pubescens får sju till elva blommor.

Småblommig schersmin Philadelphus Lemoinei-gruppen av sorten 'Silberregen' till vänster.

Vid en hastig titt kan alla vita till gräddvita schersminblommor se likadana ut, men blommans storlek, liksom hur öppen den är varierar. Doftschersminen har halvöppna, skålformade blommor, medan småblommig schersmin har så öppna blommor att kronbladen bildar ett kors. Oftast är blomman enkel, men det finns också sorter med fyllda blommor, som
kameliaschersmin ‘Snowbelle’, zon 5.

De flesta schersminer doftar, men inte alla

De flesta schersminer har en stark och god doft. Om man upplever doftschersminens som påträngande finns kungsschersmin Philadelphus pubescens, zon 3, som trots sitt ståtliga namn har en knappt förnimbar doft – men desto fler blommor.  Storblommig schersmin heter P. inodorus var. grandiflorus, zon 3, och med det vetenskapliga namnet (inodorus betyder luktlös) är det lätt att tro att arten är doftlös, men också den har en god doft. En sort som utmärker sig är smultronschersminen P. Lemoinei-gruppen ‘Mont Blanc’, zon 5, med sin smultronliknande doft av sommar.

Schersminers blommor passar fint till snittblommor! Några doftar starkt, medan det även finns doftlösa till glädje för någon med allergi.

Tips: Plocka in många blommande kvistar och sätta i vas, ensamma eller tillsammans med andra växter som blommar tidigt, som rosor och pioner. Blir doften för kraftfull inomhus – ställ vasen på bordet ute i trädgården istället.

Bra läge och användning av schersmin

Schersminer fixar de flesta lägen. Välj helst en plats i sol till halvskugga men de klarar också ett skuggigt läge bra även om blomningen blir sämre. Plantera helst i en näringsrik, väldränerad jord. Lerblandade jordar går också bra.

Plantera schersminer i blandade buskage tillsammans med prydnadsbuskar med en annan blomtid eller ett dekorativt bladverk eller växtsätt. När en schersmin är överblommad blir den ganska anonym och kan behöva sällskap. Ett undantag är guldschersmin P. coronarius ‘Aureus’, som kan planteras som ett blickfång för att det gyllengröna bladverket ska lysa upp en del av trädgården.

Beskärning av schersmin

Behöver normalt inte beskäras men man kan behöva gallra gamla buskar. Ta då bort några av de äldsta grenarna ända nere vid marken varje vår eller vårvinter för att stimulera busken att bilda nya skott. Detta börjar man med när den är 3 – 4 år. Ta även bort grenar som är skadade eller sticker ut för långt. Plantan behåller då sin naturliga form men ser friskare ut.

Odlingsvärda arter och sorter av schersminer

Doftschersmin Philadelphus coronarius har ett upprätt växtsätt och blir med tiden en reslig buske, 2 – 3 meter hög. Det är den vanligaste schersminen i svenska trädgårdar och har odlats i Norden sedan 1700-talet. Det är också den art som leder doftligan när busken är i full blom i juni. ‘Finn’ är en vanlig, rikblommande sort. En annan sort som inte är lika vanlig är ‘Phico’. Zon 4.

Guldschersmin Philadelphus coronarius 'Aureus' har en härlig limegul färg på bladen, som lyser upp rabatten.

Guldschersmin Philadelphus coronarius ‘Aureus’ är en gulbladig variant av doftschersmin. Bladens färg är extra limegul tidigt på säsongen och blir ett vackert blickfång. Senare under sommaren mörknar bladen något.
Blommorna ser ut som hos doftschersminen, med samma intensiva doft. Zon 4.

Småblommig schersmin Philadelphus Lemoinei-gruppen är mer svagväxande sorter, cirka 1,5 meter höga, och passar bättre i en liten trädgård än doftschersminen. En småblommig schersmin med ljuvlig doft är
smultronschersmin ‘Mont Blanc’, zon 5. Den får massor av enkla, vita blommor med en förförisk, smultronlik doft. En annan är ‘Avalanche’, zon 3. Sorten ‘Silberregen’ (bild 3) är vanligare i Danmark och söderut i Europa, zon 3.

Norrlandsschersmin P. lewisii 'Waterton' är den härdigaste schersminbusken och går att odla ända upp till zon 7!

Gordonschersmin Philadelphus lewisii är en storvuxen art som har odlats i Norden sedan 1800-talet och har sitt ursprung i sydvästra Kanada och nordvästra USA. Den mest kända sorten är Norrlandsschersmin P. lewisii ‘Waterton’, zon 7, men det man har vunnit i härdighet har förlorats i doft. Den är inte lika starkväxande som andra arter och sorter.

Brokschersmin 'Belle Etoile' har riktigt stora blommor med aningen cerise mitt och de doftar väldigt starkt.

Brokschersmin Philadelphus Purpureo-maculatus-gruppen får väldoftande, vita blommor med en dekorativ, vinröd ton längst in, runt ståndarknapparnas bas. Man känner också igen den på att kronbladen har en något fransig kant. En vacker sort med stora blommor är ‘Belle Etoile’. Brokschersminen blir lägre än doftschersminen, bara 1 – 1,5 meter hög. Zon 3.

Till vänster kameliaschersmin Philadelphus Virginalis-gruppen, och till höger den fylldblommiga sorten 'Snowbelle'.

Kameliaschersmin Philadelphus Virginalis-gruppen får enkla eller fyllda blommor med rent vita kronblad. Doften är i regel svag. Kameliaschersminen togs fram någon gång i början av 1900-talet och är en korsning av olika schersminarter. Busken kan bli 2 – 3 meter hög. Zon 4. Den fyllda sorten ‘Snowbelle’ är en elegant kanadensisk kameliaschersmin med vita och aningen nickande blommor med svag doft. Blommorna sitter samlade i knippen på sirliga grenar. Busken har ett lågt, kompakt växtsätt, ungefär 1,3 meter hög och 1,8 meter bred. Zon 5.

TEXT: Susanna Rosén FOTO: Tine Edinger, Susanna Rosén, Anna G Tufvesson

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

 

Montbretia (Crocosmia) är en eldig blomsterlök som är svår att motstå!

$
0
0

Crocosmia x crocosmiflora har får sitt släktnamn från två grekiska ord – crocus och osme som betyder ”doft”. En bokstavlig översättning skulle vara ”en växt som luktar saffran” (då saffran utvinns från en krokusart). I Sverige heter den montbretia. Montbretia härstammar från Sydafrika, där de fortfarande växer vilt i naturen.

Plantering och läge för montbretia

Välj en solig plats för montbretia. De kan stå i halvskugga, men blommar bäst i full sol. Jorden måste vara väldränerad och vatten får inte bli stående under vintern. De är vackra som kantväxter. Både blommor och de svärdlika bladen har ett fint överhäng. Montbretia går jättebra att ha i kruka, då de tål att torka ut lite mellan vattningarna och det är lätt att flytta in krukan för övervintring sen. Var inte rädd för den orange färgen, den kompletterar en lilablå plantering alla dar i veckan. En bra komplementfärg, som får rabatten att lyfta.

Orange montbretia kan vara lite av en utmaning, för den som mest är förtjust i rosa och lila färgskala. Men se så härligt livfull den här rabatten är. Sorten 'Comete' till höger.

Plantera dem tre gånger lökens storlek på djupet och ca 20 cm ifrån varandra. Tätare om det är i kruka. Ofta bildas det nya lökar runt om de tidigare och ruggen dubblas snabbt om man behåller dem år efter år. Ibland kan man köpa dem färdiguppdrivna i kruka, och då har man redan en kickstart för säsongen! Montbretia kan förökas genom delning på vårkanten.

Eldig plantering med röd montbretia och vinröd dahlia. Till höger Crocosmia x crocosmiflora 'Carmine Brilliant'.

Montbretians omtvistade härdighet

Det som gör den här sensuella sensommarblommande löken så speciell är dess eldiga blomfärger. Små trattliknande blommor utvecklas efter hand och ger en lång blomningstid från juli till september. Montbretia är en perenn blomsterlök, som har många likheter med gladiolus, som också den härstammar från Sydafrika. I de gynnsammaste lägena i södra Sverige kan den räknas som perenn. Men även där kan den vara kinkig. Lökarna avskyr blöta vintrar. Tricket är att plantera dem väldränerat, gärna i upphöjda bäddar eller stenpartier. Testa att vintertäcka med löv och granris, speciellt första vintern.

Den populära Crocosmia x crocosmiflora 'Lucifer'. Se till att jorden inte är blöt under vintern och vintertäck gärna. Annars ta upp och vinterförvara lökarna frostfritt.

Visst finns det många som vittnar om att de lyckats övervintra montbretior i både zon 3 och 4, medan de i zon 1 haft problem. Det kan bero på barfrosten, medan snön har visat sig vara isoleringen som krävdes. Vill man vara säker kan man ta upp lökarna i oktober, precis som dahlior eller gladioler, och förvara dessa frostfritt. Då kan man även odla montbretia högre upp i landet, eventuellt blommar de inte lika länge, som den hinner ute där det är frostfritt.

Eldiga sorter av montbretia

Montbretia finns i de varma färgerna gul, orange och röd. De korsar sig lätt, så marknaden erbjuder flera nya sorter. Några är enfärgade, medan andra är tvåfärgade och de kan variera i höjd från 40-70 cm. Den lysande rödorange ‘Lucifer’ är populärast. Andra röda sorter är ‘Red King’, ‘Babylon’, ‘Emberglow’, ‘Mistral’ och ‘Carmine Brilliant’.

Crocosmia x crocosmiflora 'Red King'. Montbretia passar utmärkt som snittblommor.

De gula är inte lika vanliga, men minst lika användbara. De går från de ljusaste sorterna ‘Honey Angels’ och ‘Citronella’, till varmt gula som ‘Buttercup’ och ‘John Boots’, slutligen över till sorterna som tenderar på gulorange ‘Columbus’ och ‘George Davison’. Sen fortsätter det i olika orange nyanser och med mängder av spännande teckningar om man tittar noga. ‘Orange Pekoe’ har vart annan kronblad ljust och mörkt, ‘Météore’ börjar i orange men blir gulare ju mer blomman mognar. Sorten ‘Bright Eyes’ har en mörk mitt, medan ‘Star of the East’ och ‘Constance’ är tvärtom, ljusa i mitten.

Varmt gulorange sorter av montbretia – 'George Davison' till vänster och 'Columbus' till höger.

‘Emily McKenzie’ är riktigt spännande montbretia med röda oregelbundna fläckar i en ring runt center. ‘Prince of Orange’ en annan läcker sort i mörkt orangeröd, med gul mitt och röda prickar. Slutligen några sorter för den som inte gillar den gulaorange färgskalan, de som är mer laxrosa än orange är ‘Limpopo’ och ‘Okavango’.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!


Rotsnurr – vad är det och kan man rädda plantan?

$
0
0

Vad är rotsnurr?

Så kallad rotsnurr uppstår när växter har stått i en för liten kruka alldeles för länge så att rötterna har vuxit runt, runt i krukans botten. Lätta lite på plantan innan du köper den och titta efter så att den inte har alltför hårt snurrade rötter. Råkar man ändå få en sådan växt kan man försiktigt försöka reda ut och skära bort en del av trasslet innan man planterar.

Speciellt träd och buskar har väldigt svårt att etablera sig med kraftig rotsnurr. Undvik att köpa dessa. Har du fått en sån planta eller har en själv som råkat växa sig för stor i kruka, ja, då kan du testa att rädda den. Rotsnurr på perenner med mjuka rötter går ofta att reda ut.

Undvik att köpa plantor med rotsnurr, då de inte haft tillgång till god jord och är stressade. Har du en redan kan du testa att reda ut eller dela rotsnurren.

Hur reder man ut en rotsnurr?

Mjuka rötter kan man försiktigt lirka ut. Täta fina rötter på en perenn eller sommarblomma, kan man ofta skära ett kryss i botten på och försöka skaka loss det som blivit löst. På större plantor med grova rötter, kan man testa att skära bort några grova rötter, men försöka behålla de fina (det är de fina rötterna som suger upp vatten och näring). Ta inte bort för mycket bara.

Bred ut rötterna så gott det går och plantera i en rymligare kruka med fräsch jord, eller sätt ut i trädgården där plantan ska stå. För att undvika ny rotsnurr kan du gräva hålet fyrkantigt, istället för runt. Se till att vattna ordentligt under etableringen. Ett träd eller en hög buske/perenn som haft rotsnurr kan ta tid att utveckla nya rötter och kommer inte att stå så stabilt initialt som en utan rotsnurr. Slå gärna ner ett stöd för plantan, så välter den inte i vinden.

(Utökad artikel från Månadens kom ihåg i nr. 9/2018)

TEXT OCH FOTO: André Strömqvist, Andreas Graveleij

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

 

Slipa blad på en sekatör, steg-för-steg-beskrivning

$
0
0

När du skruvar isär sekatören för att slipa den, se till att hålla reda på alla delarna. Ta gärna minneskort med mobilen.

  1. Plocka isär sekatören. Notera noga hur alla delar är monterade, så blir det enklare att sätta ihop dem igen.
  2. Rengör delarna med vatten, diskmedel och lite stålull om de är rostiga.

    Slipa endast i en riktning med brynet.

  3. Slipa bladet på den fasade, vassa sidan och endast i riktning nerifrån eggen och upp. Det är viktigt att slipa i samma vinkel hela tiden, längs hela bladet.
  4. Testa skärpan på ett papper.

    Passa på att olja skruvar och fjäder när du slipat sekatören.

  5. Olja in fjäder och skruvar och montera ihop sekatören.

(Utdrag ur Månadens kom ihåg nr. 9/2018)

TEXT: André Strömqvist, Andreas Graveleij FOTO: Anna G Tufvesson

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

Tyra tar fröer av sina favorittomater

Bygg Annikas praktiska drivhus för sallat – sallatshuset!

$
0
0

Ett högt sallatshus med isolerad botten är först och främst fiffigt för att man kan komma igång tidigare på våren och för att det går bra att fortsätta odla långt in på hösten. Men det finns ännu fler fördelar med att odla på höjden. Det är lätt både att så och skörda eftersom man har en bekväm arbetsställning med allt i lagom höjd. Dessutom hittar inte sniglarna dit lika lätt som i låga odlingslådor.

Annika Christensen med sina upphöjda drivhus. Bästa placeringen för sallatshusen är så nära köket som möjligt. Bara att gå ut och plocka när helst man behöver.

Det här behöver du för att bygga två drivbänkar:

➺ 2 st tvåglasfönster. Storleken på fönstren avgör lådans bredd och djup.
➺ Cirka 40 meter virke för själva lådorna och gavlarna. Här är bredden på brädorna 12 cm.
➺ Cirka 20 meter regel för hörnen i lådorna, bottenramarna och de öppningsbara trekantiga gavelluckorna.
➺ 4 st gångjärn för fastsättning av fönster i lådornas bakkant.
➺ 8 st mindre gångjärn för de öppningsbara trekantiga gavelluckorna.
➺ 2 st vinklade plåtar som skydd för fönstrens nockar.
➺ 8 st små vinkeljärn för bottenramar.
➺ 4 st små vinkeljärn som stopp för fönstren i nerfällt läge.
➺ Frigolit.
➺ Svart täckväv.
➺ Häftpistol och häftklamrar.
➺ Färg för utomhusbruk.
➺ Spik eller träskruv.
➺ Skruvar till plåtarna på fönsternockarna.

Måtten på det upphöjda drivhuset är beroende av vilka fönster du använder.

Så bygger du Annikas upphöjda drivhus:

  1. Bredden på sallatshusen beror på fönstrens längd, och djupet beror på måttet när fönstret ställs upp i 90 graders vinkel. Du ser måtten på Annikas drivhus i bilden ovan.
  2. Först sätts lådorna ihop. Fyra sidor spikas eller skruvas på fyra reglar placerade på insidan av lådan.
  3. Bottenramarna snickras efter innermåttet på lådorna och målas för att bättre stå emot fukt.

    Bottenram som målas och placeras på vinkeljärn i den upphöjda drivbänken.

  4. Skruva fast vinkeljärnen som bottenramen ska vila på. Det är viktigt att ramen hamnar tillräckligt långt ner, så att inte plantorna når upp till glastaket. Så de lägsta sallatssorterna i fram- och bakkant och de högsta i mitten.

    Bottenramen monteras så att sallat får plats på höjden. Man kan göra luckor framtill på lådan, och använda botten till förvaring.

  5. Lägg ramarna på vinkeljärnen. Här under finns sedan plats för förvaring om man vill göra en lucka i framkant på odlingshuset.
  6. Skär till frigolit som är 2–4 cm tjock och täck botten och sidorna. Frigoliten isolerar så att jorden värms upp fort och sedan behåller värmen länge. Tanken är ju att man ska kunna börja odla tidigare på våren och skörda senare på hösten.

    Drivhuset isoleras med frigolit, för att kunna förlänga säsongen.

  7. Klä frigoliten med täckväv. Det blir snyggt, skyddar frigoliten och gör så att jord inte läcker ut. Fäst täckväven i träkanten med en häftpistol; gärna lite ut över kanterna för att ge träet extra skydd.
    Frigoliten kläs med väv för att skydda och hålla jorden på plats.

    Drivhuset går att vädra, samt skydda från vind med sina sidoluckor.

  8. Blåsiga, kalla dagar är det skönt att kunna stänga de öppningsbara gavlarna, och när sallaten börjat komma upp är det bra att kunna vädra när det är varmt ute. Lägg lite fiberduk ovanpå fönstren vid stark sol, så minskar risken att plantorna bränns.

Text och foto: Annika Christensen, blogg Naturliga Ting

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

 

 

Mjölksyra grönsaker – ypperligt sätt att ta tillvara på skörden!

$
0
0

Förr kunde man bevara grönsaker genom att mjölksyra dem. Nu har denna enkla metod kommit på ropet igen, och det är inte så konstigt. Det som behövs är färska grönsaker, kryddor, eventuellt någon matsked honung, saltvatten och naturliga mjölksyrebakterier, som redan finns i grönsakerna. Sedan är det bara att låta mjölksyrningen ta sin tid.

Man kan syra bland annat kål, morot, lök, rödbeta, gurka, chili och paprika. Vid syrningsprocessen är det grönsakernas naturliga mjölksyrebakterier som får en skjuts på vägen. Genom att salta, blanda och packa grönsakerna hårt ger man bakterierna rätt förutsättningar för att föröka sig och bilda mjölksyra. Den gör det omöjligt för andra, mer skadliga, bakterier att överleva.

Tips: Gå med i en mjölksyrningsgrupp på FaceBook. Där ges många råd om olika saker man kan syra och kryddningar. Det kan även kännas skönt att ha någon mer erfaren att fråga under processen.

Surkål är inte svårare än att strimla, knåda med salt och packa hårt i en lufttät burk. Sen gör naturen resten!

Recept på surkål:

1 vitkålshuvud (cirka 1 kg vilket motsvarar 2 l strimlad)
2 tsk salt (använd jodfritt salt eftersom jod kan förstöra syrningsprocessen)
1 lagerblad
1 msk kummin
1 tsk enbär

GÖR SÅ HÄR:

  1. Ta bort de yttersta bladen på vitkålshuvudet och skär bort rotstocken, men kasta dem inte eftersom både bladen och rotstocken behövs senare.
  2. Strimla vitkålen. Riv den i en matberedare eller hyvla den fint med en osthyvel.
  3. Blanda strimlad vitkål med salt och kryddor i en stor bunke. Rör om och knåda väl så att kålen verkligen pressas samman och ger ifrån sig vätska.
  4. Packa kålen i en glasburk med tätslutande gummipackning. Knepet är att packa innehållet så hårt det går och sedan ta i ännu mer. Då pressas vätskan ut och stiger över den strimlade kålen. Lämna två centimeter luft upp till kanten.
  5. Lägg vitkålsbladen (de som togs bort från början) överst i burken som ett lock och lägg rotstocken allra högst upp så kommer den att pressa ner kålen i vätskan när locket stängs. Glöm inte att skriva datum på etiketten.
  6. Ställ burken mörkt i rumstemperatur, gärna i ett kärl eftersom det ibland tränger ut vätska ur glasburken när mjölksyrningsprocessen sätter igång. Däremot behöver man inte vara rädd för att glasburken sprängs i bitar när det bubblar och jäser inuti.
  7. Efter 14 dagar är kålen färdigsyrad. Finns det mögel på ytan har syrningen misslyckats. Låt surkålen stå kallt, antingen i en jordkällare eller i ett kylskåp. Öppnade burkar förvaras i kylen.

(Ur Handboken – Skördespecial/20018)

Text och foto: Niklas Kämpargård

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

 

 

Att vinterförvara skörden i jordkällare, stuka eller jordrör

$
0
0

Jordkällare och stuka kompletterar kyl och frys

Till skillnad mot i början av 1900-talet är dagens bostäder inte utrustade med jordkällare och matkällare, eller ett svalt skafferi i köket. Istället har vi kylskåp och frysboxar, och både matkällare och skafferi håller rumstemperatur. Även kunskapen om hur man förädlar råvaror för att hålla längre är idag nästan bortglömd. Men intresset för hur man förvarar skörden har kommit tillbaka och allt fler odlingsfantaster ser nyttan med att äta egenodlad mat – både för ekonomins och klimatets skull.

Bygg rejäla förvaringshyllor i jordkällaren, för att kunna hålla många kilo inläggningsburkar, potatis och fruktlådor.

Läs även: Mjölksyra grönsaker – ypperligt sätt att ta tillvara på skörden!

Gammal eller ny jordkällare

Har man turen att ha en jordkällare är det smart att renovera den, om det behövs. Få andra investeringar i bostaden är så användbara som en egen jordkällare, där man kan förvara en stor del av familjens samlade årskonsumtion av färska och inlagda grönsaker. I en jordkällare kan man förvara rotfrukter och potatis i stora lådor med grus, torv eller grov sand.

Förvara vardera rotfrukt, grönsak och frukt för sig, äpplen gärna en bit bort från allt annat, då de utsöndrar höga halter eten, som påskyndar nedbrytningen.

Bygg rejäla hyllsystem för saft, sylt och inläggningar. Glöm inte att se till att jordkällaren är ordentligt ventilerad genom självdrag. Dra gärna in elektricitet för belysning så blir det enklare att hämta mat och råvaror under vintern. Finns det el kan man också ha en liten fläkt med termostat som startar när temperaturen sjunker för mycket. Om man saknar jordkällare finns flera varianter att köpa, allt från glasfiberarmerade plastkällare till byggsatsvarianter i lecablock och betong. Den enklaste modellen i glasfiberarmerad plast kostar från 33500 kr (plus frakt) och betongkällaren kostar från 60000 kr (plus frakt). Sedan tillkommer kostnader för montering, isolering och schaktning. Jordkällare i glasfiberarmerad plast: sandstromwebshop.se Betongkällare: dahlgrenscement.se/jordkallare

Förvara skörden i betongrör nedgrävt i marken

Ett enkelt och billigt sätt att förvara frukt och grönsaker i marken är att gräva ner ett betongrör i jorden och täcka röret med ett skyddande plåtlock isolerat med frigolit. Se till att dränera i botten med makadam eller stenkista så att vattnet rinner bort, och isolera betongröret med ett 10–20 centimeter tjockt lager frigolit runtom. Välj inte en större diameter på röret än vad du tror dig kunna fylla med frukt och grönt. I ett alltför stort rör kan det vara svårt att hålla plusgrader när utomhustemperaturen kryper under nollstrecket.

Ett cementrör som grävs ner och isoleras blir perfekt förvaring för rotfrukter.

Välj en torr, väldränerad plats i trädgården, gärna invid husgrunden för att dra nytta av den spillvärme som letar sig ut därifrån. Förvaringsutrymmet bör inte vara djupare än 120 centimeter eftersom det annars blir svårt att nå ner till botten av röret för att kunna plocka upp grönsakerna. Förvara grönsaker och rotfrukter i nätsäckar (omgärdade av isolerande halm) eller montera hyllor längs rörets kanter för att kunna förvara burkar och flaskor på hyllorna. Fyll upp utrymmet med halm och kontrollera att locket håller tätt. Om det blir riktigt kallt på vintern kan man behöva isolera runt locket med ett tjockt lager halm, löv eller granris.

Vinterförvara rotfrukter i stuka

Nästan lika effektivt som att låta rotfrukterna stå kvar i trädgårdslandet, under ett täckande lager med halm, är en klassisk stuka. Det är en grävd, grund jordkällare där rotfrukterna lagras direkt i marken. Man skyddar dem från tjälen genom att isolera stukan med halm och jord.

Att anlägga en stuka kräver ingen ingenjörskunskap eller dyra material. Ett utomhuskylskåp för grönsaker.

Skörda rotfrukterna precis som vanligt och ta bort blasten. Ett undantag är rödbetor där man lämnar kvar 3–5 centimeter av blasten för att förhindra att betorna blöder vätska. I stukan kan man förvara potatis, kålrot, morot, betor och palsternacka. Lägg allt i en enda hög eller åtskilt i nätsäckar eller plastbackar. Fördelen med att förvara rotfrukter separat är att hållbarheten ökar väsentligt, då respektive växts utsöndring av gasen eten (ett mognadshormon) inte kan påverka omgivande grönsaker. Vissa växter utsöndrar höga halter eten och andra växter har en hög känslighet för samma gas. Exempelvis påverkar äpple och päron, som båda har en hög känslighet för eten, varandras mognadsgrad negativt. Därför ska man aldrig förvara äpple och päron tillsammans i kylskåpet, i jordkällaren eller i en fruktskål.

Följ beskrivningen steg-för-steg, så har du anlagt en enkel stuka för skörden.

Gör en egen stuka så här:

Välj en vindskyddad del av trädgården med plan mark. Tänk på att inte öppna stukan om det är kallare än fem minusgrader.

  1. Gräv bort 15–20 centimeter av matjordslagret och grunda med ett lager grus (kornstorlek: 0–8 millimeter) för en effektiv dränering.
  2. Lägg ut ett hönsnät i botten, som stabilisering, så att stukan håller formen. Nätet ska vara tillräckligt stort för att även kunna vikas upp över skörden. Placera en pinne i mitten av den tänkta stukan för att hålla upp taket.
  3. Lägg ut rotfrukterna i gropen, huller om buller eller separerade. Om man planerar att förvara mycket mat i stukan kan det vara smart att göra flera stukor, med olika grödor i varje.
  4. Vik nätet över skörden och täck därefter både tak och sidor med vindpapp eller liknande för att regnvattnet ska rinna av.
  5. Lägg ett tjockt lager halm (minst 20–30 centimeter) över stukan och avsluta med lika mycket jord.
  6. Sedan kan man plocka fram färska rotfrukter under hela vintersäsongen genom att krafsa undan täckmaterialet.

Tips: Märk ut var det är enklast att öppna stukan när snön ligger djup.

(Ur Handboken – Skördespecial/20018)

Text och foto: Niklas Kämpargård

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

 

 

jul18


nelson

Övervintra kronärtskocka – går det?

$
0
0

Fleråriga och härdiga kronärtskockor kan övervintras

Kronärtskockor är oftast perenna, det vill säga fleråriga, men det beror lite på sort hur härdiga de är hos oss. ‘Herrgårds’ är en flerårig sort, som är relativt härdig och går att övervintra hos oss på friland upp till zon 3. Det finns flera härdiga kronärtskockor. Många kronärtskockor går även att övervintra inomhus frostfritt. Fördelarna med att göra sig det lilla besvär det innebär att övervintra är att du får ännu större plantor och större skörd kommande år. De får en rejäl kickstart nästa vår och hinner utveckla skockor tidigare.

Olika sorter av kronärtskocka, stora, små, lila och härdiga.

Övervintra kronärtskocka utomhus på friland

När hösten kommer börjar kronärtskockan att vissna och tappa blad, som de flesta perenner, och det är bara att låta dem vara ett tag till, det är inget som skadar plantan. När risken för frost börjar närma sig, kan man skära ner stänglarna till ca 20-30 cm över jord. Skydda plantan inför övervintringen genom att skyffla upp lite jord runt stammen. Täck hela kronärtskockan med löv, granris eller halm. Man kan även lägga över ett tak, t ex en träskiva eller trälåda, för att skydda från regnig vinter. Var försiktig när du tar av täckmaterialet på våren, för att inte bryta av de nya skotten, och vänta tills frostrisken är helt över.

Det är svårt att övervintra kronärtskockor i styv lerjord. Det blir oftast för blött och kallt kring fötterna och det gillar de inte. Har du lerjord kan du se till att ha jordförbättrat med kompost och organiskt material redan innan du planterar en kronärtskocka. Det går utmärkt att odla kronärtskockan i en upphöjd bädd. Pallkrageodling kan fungera och kragarna kan du till och med isolera med frigolit eller halm i kanterna, och sedan lättare täcka allt innan frosten.

Man kan övervintra kronärtskocka utomhus upp till zon 3, och inomhus frostfritt i högre zoner.

Övervintra kronärtskocka inomhus

Från zon 4 och kallare måste man gräva upp kronärtskockorna för att övervintra dem frostfritt. De hanteras på liknande sätt som man övervintrar dahlior. Skär av plantan till 15-20 cm ovan jord. Gräve upp hela plantan strax innan frosten och skakar av den mesta jorden. Plantan läggs i en kruka eller i lådor med torv, perlit eller spån. Kronärtskockan går in i viloläge så man behöver bara kolla till den ibland och se till att roten inte möglar.

Tidig vår kan man välja att plantera kronärtskockorna i krukor för att driva upp inomhus, precis som med dahliaknölar, eller vänta tills frostrisken är över och planterar ut dem i kökslandet direkt. Sen odlas kronärtskockan som vanligt.

Man kan även testa en tredje metod för övervintring. Då gräver man upp kronärtskockan innan frost, behåller blasten, och planterar över den i en kruka. Krukan får sedan stå frostfritt och vattnas mycket sparsamt.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!

Fyllda narscisser ger dubbel glädje på våren!

$
0
0
Stjärnnarcissen 'Ice King' är dubbelblommande.

Narcisser Narcissus är släktnamnet för både påskliljor, pingstliljor, tazetter och jonkviller. De flesta av dessa vårblommande lökar har sorter som är fylldblommande, ofta i folkmun kallade dubbla blommor.

Triss i gula dubbla narcisser – 'Art Design', 'Kiwi Sunset' och 'Dick Wilden'.

Dubbelblommande narcisser finns i vitt, gult, cremefärgade, orange, aprikosrosa och även i kombinationer av flera färger. De flesta blommar om även nästa år om man slänger på lite näring på våren när de blommar, t ex benmjöl.

Köp narcisser enkelt i vår webbutik!

Triss i vita dubbla narcisser – 'Irene Copland', 'Abba' och 'Unique'.

Namnet ”Narcissus” springer ursprungligen ur en tragedi från gammal grekisk mytologi. När den vackre ynglingen Narcissus såg sin reflektion i en damm, förälskade han sig hopplöst i sig själv. Eftersom han inte kunde röra vid sin spegelbild, tynade han sakta bort och hans kropp ersattes av en vacker gul blomma på samma plats – narcissen vi idag kallar påsklilja.

Rip van Winkle' snönarciss (Narcissus minor) är en av de vanligaste dubbla narcisserna. En jättesöt låg narciss, som man gärna sätter tätt.

Vissa dubbelblommande narcisser är lättare att hitta i handeln än andra. Vanliga sorter är ‘Replete’, ‘Abba’, ‘Ice King’ (stjärnnarcissen i startbilden) och ‘Rip van Winkle’. Några av dem köper man tidigt på hösten för att plantera så snart som möjligt.

Den populära bukettnarcissen 'Bridal Crown' går att odla i både kruka och på friland i rabatter.

Andra kan man hålla utkik efter i blomsteraffärer, då de säljs som färdiguppdrivna i kruka.’Bridal Crown’, är en bukettnarciss Narcissus x medioluteus, som ofta säljs uppdriven i kruka. Dessa går jättebra att plantera ut i rabatten, efter att de blommat över. Gödsla lite i planteringsgropen och låt dem vara, så kommer de snart att komma igen.

"Rosa" narcisser finns, även om de inte är lika vanliga som de gula eller vita. Här är 'Nona' och 'Abigail'.

Några dubbelblommande narcisser säljs som ”rosa”, men det är egentligen mer eller mindre aprikos i kombination med vita kronblad. Väldigt svåra att motstå är de i alla fall!

FOTO: IBulb

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!

Odla vitlök – skörda två gånger på en säsong!

$
0
0
Sätt vitlöksklyftor på hösten och skörda året därpå! Allt om Trädgårds Tyra Hallsénius Lindhe berättar hur hon på ett smart sätt får två skördar av vitlök varje år.

Går det att odla mispel i Sverige?

$
0
0
Det går att odla mispel upp till zon 3(4).

Mispel är härdigt i lägre zoner

Mispel är ett vackert litet träd eller buske, som med tiden får väldigt knotiga grenar. Det blommar med vita äppellika blommor i maj-juni. Det går att odla upp till zon 3, kanske 4 om läget är gynnsamt. Man behöver sällan beskära det, utan det får med tiden en vackert rundad form. Man bör däremot se upp för stamskott som kan komma under ympen; grundstammen är ofta hagtorn och den kan ta över om man inte tar bort grenar som skjuter ut därifrån.

Mispeln kan få fina gulbruna färger på hösten och frukterna är bruna och dekorativa på sitt sätt.

Skörda frukter från mispel

Frukten har ett ganska säreget utseende som har gett upphov till flera öknamn. I Danmark kallas den aperöv (apröv). Mispel lämpar sig inte att äta direkt från trädet, då den är mycket kärv i smaken. De mognar i slutet av oktober till början av november. Efter lagring i ett svalt utrymme, efter några veckor, är smaken en helt annan. Frukten har då skrumpnat något, och innandömet mjuknat, men smakar som en blandning mellan äppelmos och fikonmarmelad. Men man kan också baka den i ugnen för att få fram dessa smaker, eller göra marmelad eller gelé på den.

Frukterna på mispeln är inte goda att äta direkt, utan bör eftermogna i några veckor tills de är mjuka och bruna inuti. Precis som sharonfrukter blir bättre när de är lite övermogna.

Tips: Ett alternativ är att vänta att plocka frukten till efter att den blivit frostbiten.

Film (eng.) om hur man skördar och kokar mispelmarmelad. Receptet är i filmen.

Det kanske inte är allt för lätt att hitta förädlade sorter av mispel, men det finns några. ‘Royal’ har stora frukter, liksom ‘Macroparpa’ som har ovanligt stora frukter. ‘Metz’ mognar sent. ‘Nottingham’ växer mer upprätt och har finast smak, men frukterna är små. Några andra trevliga sorter är ‘Minor’ och ‘Westerveld’, och kanske kan du hitta ännu fler på holländska, brittiska eller tyska plantskolor med webbutiker.

TEXT: Anders Stålhand

Utdrag ur ‘Fråga våra Experter’, ALLT OM TRÄDGÅRD Rabatt & Design-Special! 2018

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en trädgårdskurs i kompostering online!

Lär dig trädgårdskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en trädgårdskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; från visset till förmultning, behållarna som fungerar och fallgroparna du ska undvika.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå en kurs i trädgårdskompostering!

Viewing all 198 articles
Browse latest View live