Quantcast
Channel: Allt om Trädgård
Viewing all 198 articles
Browse latest View live

Tyra tipsar – odla smakrika asiatiska blad!


Bästa marktäckande perennerna för skugga!

$
0
0

Vad betecknas som marktäckande perenner?

Marktäckare är tuffa, lågvuxna perenner som sprids genom att skicka ut rotlöpare. På detta sätt bildar de snabbt en vacker liten lättskött matta. Fleråriga marktäckare är idealiska att plantera under träd och buskar. En stor fördel är att deras täta växtsätt gör det väldigt svårt för ogräs att etablera sig.

Sockblommor är skira men effektiva marktäckare. Finns med vita, gula, rosa och röda blommor och vissa arter får rött bladverk på hösten.

Så kommer du igång att plantera marktäckare

Perenner med marktäckande egenskaper finns i ett brett sortiment av sorter och färger. Det går att anlägga med marktäckare under hela växtsäsongen, men på våren har man bäst försprång på ogräsen och plantorna har som mest växtkraft. Innan man planterar dem bör man börja med att avlägsna alla ogräs som redan växer på platsen. Var noga! Då slipper du besväret att rensa under tiden som de nyplanterade marktäckarna etablerar sig och växer ihop till en tät matta.

Förbättra den befintliga jorden genom att blanda i ett tjockt lager kompost eller genombrunnen kogödsel. Detta ger perennerna en bra start och rötterna får en mullrik lättgenomtränglig jord, så att de kan sprida sig effektivt. Följ riktlinjer för planteringsavstånd. Vattna noga medan plantorna etablerar sig, speciellt på våren när det är extra torrt och träden inte fått sitt skuggande bladverk än.

Tips: Vill du ha en tätare matta snabbare kan du sätta plantorna tätare. En matta blir intressantare om man bryter av med små grupperingar av t ex ormbunke eller hosta.

Hasselört och storfryle är två vintergröna marktäckare med snyggt vintergrönt bladverk.

Skötsel av marktäckare

Det är väldigt enkelt att underhålla och sköta marktäckande perenner om man valt rätt för läget. Om växterna börjar spridas mer än vad man vill, gräver man bara bort de yttersta. De förökar sig själva, så man behöver inte tänka på föryngring. Men skulle det uppstå döda ytor av någon anledning, är det bara att förbättra jorden lite och plantera in några nya plantor. Att applicera gödsel några gånger om året är också en bra idé, särskilt för blommande sorter.

Murgröna är den tuffaste och mest lättskötta marktäckaren för skuggiga lägen.

Vintergröna marktäckande perenner

Många väljer vintergröna eller städsegröna marktäckare, eftersom de kan avnjutas året runt. En av de populäraste är skuggröna Pachysandra terminalis. Denna perenn producerar även charmiga, små vita blommor i mars – april. En annan vanlig marktäckare är waldsteinia W. Ternata, en väldigt härdig städsegrön perenn som får vackra gula blommor på våren. Vintergröna Vinca minor håller vad den lovar, och kryper runt med sitt vackra friskt gröna bladverk året om. Den får sina typiska blå eller vita blommor på våren, men kan ofta ge ytterligare en blomning under sommaren. Stor vintergröna V. major är den större arten. Andra populära arter är murgröna Hedera Helix och så gräset storfryle Luzula sylvatica.

Skuggröna Pachysandra terminalis är en vintergrön marktäckare, som även kan få små oansenliga vita blommor.

Marktäckarna som inte är vintergröna

En perenn som dör tillbaka under vintern förlorar sitt bladverk under en del av året. Även om detta innebär att marken är synlig under vintermånaderna, skänker dessa marktäckare desto mer fägring i trädgården under de andra årstiderna.

Spetsmössa Tiarella har näpna blommor och blad. En riktigt drömmig marktäckande perenn.

Här är tio av de bästa som är lämpliga för skuggiga platser:

  • Alunrot Heuchera
  • Brokig kirskål Aegopodium podagraria ‘Variegatum’
  • Daggkåpa Alchemilla mollis
  • Hasselört Asarum europaeum
  • Lungört Pulmonaria
  • Nävor Geranium (brunnäva G. phaeum, flocknäva G. macrorrhizum, flocknäva G. cantabrigiense) 
  • Purpurviol Viola riviniana ‘Purpurea’
  • Smultron Fragaria vesca
  • Sockblomma Epimedium
  • Spetsmössa Tiarella
Brokig kirskål lyser upp en skuggig plats. Du behöver inte vara rädd – den är inte invasiv som vanlig kirskål.

Har du en riktigt mörk plats kan marktäckare med vita blommor, som vintergröna ‘Alba’, lysa upp. Eller ännu hellre de med vitbrokiga blad, t ex lungört, brokbladig revsuga ‘Burgundy Glow’ och brokig kirskål.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

Bind vackra midsommarkransar – 3 metoder, mängder av inspiration!

$
0
0

Metod 1. Binda en stabil midsommarkrans med stora blommor

Midsommarkrans med rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma och eukalyptus.

Välj dina favoritblommor och gröna kvistar. Här används rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma, och eukalyptus. Metoden man använt är att först stärka blomstjälkarna för att lättare kunna linda dem runt stommen, ett hampasnöre med metalltråd i, samt lindat stjälkarna med grön blomstertejp som döljer förstärkningen och alla stickiga ändar.

Så här binder du midsommarkransen:

  1. Skär stjälkarna ca 5 cm långa.
  2. Ta den tunna blomstertråden och trä i blomman för att skapa en flexibel stam. På rosor och pioner sticker man i blombotten. På ranunkler böjer man tråden och trycker båda ändarna in i mitten av blomman. Anemonerna drar man tråden igenom stammen upp i blomkroppen utan att böja tråden.
  3. Den gröna blomstertejpen lindas för att täcka stammen och tråden, samt bli lätt att arbeta med.
  4. Blommorna arrangeras sedan en efter en genom att linda dem runt trådkronan, alla i samma riktning.
  5. Avsluta genom att fylla i alla mellanrum och dölja stjälkpartier med eukalyptus.
Så här ser det ut medan man binder midsommarkransen.

Källa

Midsommarkrans som doftar kryddigt av rosmarin.

Denna midsommarkrans binds på liknande sätt som ovan, men man har använt knistar av doftande rosmarin istället för eukalyptus. Använda blommor är rosor, stjärnflocka och rosenrips (går att byta ut mot lavendel).

Källa

Mycket enkla midsommarkransar med bladgrönt istället för blommor.

Kvistar av grönt t ex myrten, björk, ormbunke, sparris eller gräs viras runt trådkronan i framkanten. Så här kan du väldigt snabbt göra kransar till hela sällskapet och de kan själva justera kronan.

Källa

Stilren midsommarkrans med prästkragar.

Prästkragar, krysantemumblad, och någon schersmin.

Källa

Metod 2. Binda midsommarkrans med små buketter

Att jobba med små buketter gör att kransen blir mer jämnare.

Som metoden ovan, men istället för att binda in en och en blomma, virar man små buketter och arrangerar sedan dessa jämt över trådkronan. Fungerar bra när man jobbar med små blommor, som har tunna stjälkar. Sköna hem har en fin film som visar exakt hur man binder en sån här midsommarkrans.

Källa

Småbuketter med rosa och lila blommor över hela midsommarkransen.

Mångfald i midsommarkransen. Till vänster övervägande köpeblommor som bärkvistar, vaxblomma och astilbe. Till höger en mer naturlig krans med penséer, bellis, löjtnantshjärtan och fröställningar av pärlhyacinter.

Källa

Gul ängskrans med kamomill och gullrisp.

Källa

Metod 3. Binda midsommarkrans traditionellt

Den här färggranna midsommarkransen har bundits på traditionellt sätt utan stomme och snören.

För att binda en midsommarkrans utan stomme och köpt floristmaterial, behöver man välja i huvudsak blommor med sega och böjliga stjälkar, som tål att viras. Här har man valt en martorn till basstomme, rosa astilbe, craspedia (de gula bollarna), viburnumbär och svarta dahlior (går att använda mörka pioner med). Att binda traditionellt brukar ge en tjockare krans än metoderna ovan.

Så här binder du en midsommarkrans på traditionell väg:

  1. Förbered alla blommorna genom att klippa ner dem till ca 15 cm. Det är en bra längd att hantera. Ta bort överflödiga blad på stjälkarna.
  2. Korsa de två första blomstjälkarna. Linda den översta runt den undre, dra upp stjälken på högersidan och vik tillbaka på översidan horisontalt i vänster riktning där du ska fortsätta att fläta. (Se de tre översta bilderna.)
  3. Fortsätt att fläta klart basstommen. Bryt gärna av med lite andra gröna blad.
  4. Basen är lagom lång när den tunna starten överlappar slutet ca 5 cm. Fortsätt att vira in de sista stjälkarna över starten och fäst dem genom att böja tillbaka och sticka in i stommen.
  5. Nu är det dags att sticka i de färgglada blommorna. Detta är ett pilligt jobb. Lättast är att ta de mindre blommorna med längre stjälkar först och avsluta med de större blommorna som kan ha kortare stjälkar.
  6. Blir det lite för svårt eller blommor trillar ut kan man fuska lite genom att vira lite tråd runt.
Man binder stjälkarna genom att låsa dem runt sig själva. Börja med den gröna basen och stick sedan i blommorna.

Källa

Fler midsommarkransar bundna på traditionellt sätt.

Använd ängsblommor som kamomill, klöver, gräs, smörblomma, hundkex, blåklocka, kråkvicker eller andra blommor du hittar på vägen.

Källa

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

‘Knapa-trädet’– en kulturpelargon med historia

$
0
0

Historien bakom ‘Knapa-trädet’

Ursprungligen har pelargonen fått sitt namn från en kvinna levde i ett litet torp i byn Västorp (sydväxt om Växjö). ”Knapan” som kvinnan kallades, var fattig och försörjde sig genom att göra dagsverken på traktens gårdar. Matilda Johansson fick en pelargon av den jämnåriga Knapan i början av 1900-talet. Man kallade på den tiden krukväxter för fönsterträd och plantan fick då namnet Knapa-trädet av familjen. Det blev en tradition att ge bort ett Knapa-träd varje gång en dotter i familjen gifte sig och flyttade från gården. Under Krukväxtupproret 2009-2010 samlades skott in av pelargonen av Programmet för odlad mångfald, POM. Idag finns denna sort bevarad i Grönt Kulturarv och produceras hos Gluggstorps Handelsträdgård i Skåne. Andra populära kulturarvspelargoner är ‘Karna’ och ‘Drottningminne’.

En pelargon med kulturhistoria och rikt färgdjup på blommorna.

Blommorna är vackert djupt ceriserosa. De är ljusare mot mitten och har mörkare ådror. Bladen är relativt små och gröna, mjukludna och har zonmarkeringar. Det mest slående med Knapa-trädet är det upprätta växtsättet, samt att det kan bli riktigt högt om man låter den nå sin fulla potential. Makalöst vackert!

Knapa-trädet har upprätt växtsätt och kan bli riktigt högt – ett litet träd. BILD: Mästergrön och Karina Brozinic

Så sköter du Knapa-trädet

Historiskt har Knapa-trädet fått växa inomhus vid ett soligt fönster och de vinterförvarades i jordkällare. I våra moderna hus kan flera krukväxter bli lite trista på vintern, så även pelargoner, men dra gärna ner på värmen lite under vintern när de vill ha en liten viloperiod. Bäst gillar de att vinterförvaras om du har möjlighet. Övrig skötsel som vanliga pelargoner, med jämn bevattning under växtsäsongen.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

Stölder i trädgårdar ökar – så kan du skydda dig!

$
0
0

Därför ökar stölderna i våra trädgårdar

Egentligen är det inte så konstigt att vi blir bestulna på stöldbegärliga saker som står olåsta i trädgården. Det är det stora värdet som ökat de senaste åren. Vi använder trädgården mer och mer som ett extra rum utomhus för att umgås i och laga mat i. Utomhusköken har blivit populära och grillarna har blivit mer avancerade och större, därmed tristare att flytta in och ut. Utemöblerna är bekvämare och mer designade, och trädgårdsutrustning så som robotgräsklippare, myggdödare och infravärmare går på flera tusenlappar, något som tjuvarna fått upp ögonen för. Och det är inte bara större trädgårdsprylar som tjuvarna är ute efter, utan våra mobiler, laptops, och väskor som vi lämnar obevakade när vi bara ska in och hämta lite kaffe.

Robotgräsklippare och stora grillar är mycket stöldbegärliga. Lås in dem över natten, när du inte använder dem.

Storstadsbor är mest utsatta för stölder

Försäkringsbolaget If lät göra en undersökning i maj 2017 med 1 759 villa-, radhus- och fritidshusägare, om hur det såg ut med stölderna i våra trädgårdar. I undersökningen kom det fram att vi i genomsnitt har saker för nära 13 000 kr stående i trädgården. Stockholmarnas genomsnitt var högst med 17 000 kr, där var tionde stockholmsträdgård i undersökningen hade saker stående till ett värde av över 50 000 kr! Stockholmarna var även mest utsatta, och 20 procent uppgav att de råkat ut för trädgårdsstölder. I Blekinge län var snittvärdet lägst med 10 000. Det är hög tid att tänka på stöldrisken i våra trädgårdar när en robotgräsklippare kan gå på ca 15 000 kr och en modern grill flera tusen.

Flest storstadsbor är utsatta för stölder i trädgården. Sätt gärna ett lås eller pingla på grinden även dagtid, då det går på ett kick att stjäla en laptop som ligger framme.

Hur kan man skydda sig mot stölder i trädgården?

Caroline Uliana, informationschef på If, säger att vi visst ska kunna ha utemöbler och liknande stående i trädgården, men att det är en god idé att t ex rulla in grillen i ett förråd när man reser bort. Ett sätt att skydda sig är att ha oturs- eller allriskskydd i sin hemförsäkring, som ger ersättning för stöld av olåsta saker i trädgården. Nedan syns en tabell från undersökningen som visar att vi skulle försvåra för tjuvarna avsevärt om vi låste eller låste in några av våra dyrgripar. Vissa trädgårdsmöbler och grillar kan man dra en kedja mellan benen, som sedan låses fast.

De flesta tar inte in sina saker, utan de står olåsta i trädgården, lätta att stjäla.
Så håller du trädgårdstjuven borta:

  • Lås fast värdefulla trädgårdsprylar, cyklar och barnvagnar i fast föremål med bra lås.
  • Ställ in gräsklipparen i förråd eller garage när den inte används. (Robotgräsklipparen bör ändå inte gå under natten, då de kan skinnflå igelkottar!)
  • Starta grannsamverkan.
  • Använd utomhusbelysning eller rörelsedetektor som lyser upp tomten när det är mörkt ute.
  • Märk föremålen, t ex med MärkDNA.
  • Lås grinden eller använd pingla, även när du är hemma i trädgården. Det går förvånansvärt fort att smita in och sno mobilen eller väskan, när du springer in och hämtar kaffet.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

kampanj2018

Så lyckas du med fuchsia – skötsel och vinterförvaring

$
0
0

Plantering och jord för fuchsia

De flesta fuchsior odlas i kruka, då det är lättare att förodla dem och sedan ta dem in och ut för vinterförvaring. Det går bra att plantera ut fuchsia på friland i rabatter sommartid, men då blir det på bekostnad av blomningen, då de kommer att producera mycket rötter när krukan inte längre begränsar. Det finns även fuchsiaarter som är härdiga i Sverige ända upp till zon 4(5), och de kan man ju så klart låta stå kvar i rabatterna.

Alla fuchsior vill ha en porös och genomsläpplig jord.

Det går bra att använda näringsrik blomjord eller urnjord på påse. Man kan även blanda egen jord med lika delar torv, planteringsjord och barkmull, men då är det extra viktigt att näringsvattna under säsongen. Fuchsia vill ha mycket porös och väldränerad jord, så packa inte jorden för hårt när du planterar dem.

Så sköter du fuchsior

Ställ krukan svalt i halvskugga. Fuchsia växer fint i helskugga, men får inte lika mycket blommor som i sol. Fuchsia gillar dock inte värme, speciellt inte om det gassar på rötterna i krukan, så tänk på att flytta dem till ett gynnsammare läge när sommarhettan slår till. Blommorna utvecklas bäst i sol, men då måste man vara på sin vakt och vattna ofta. Försök även att skugga själva krukan.

Vattna fuchsian med en lite näring regelbundet och ofta. Vattnet får inte bli stående! Så hellre lite torrt än blött.

Det måste alltid finnas hål i botten på krukan, och använd inte fat ute så att vatten blir stående om det regnar. Vattna annars fuchsior regelbundet och håll jorden fuktig, men den får hellre vara torr än blöt. Mycket viktigt att inte låta vattnet bli stående, för då är det risk för att rötterna ruttnar. Ha gärna en liten giva blomgödsel vid varje vattning under växtsäsongen, men inte längre än september. Sen behöver de förbereda sig för vintern.

Man kan toppa fuchsia om man vill ha dem buskigare, och de tar ingen skada.

Fuchsior behöver inte beskäras och toppas, och många arter grenar sig rikligt själva. Men känner man att man vill få sin planta buskigare är det bara att klippa lätt, så grenar de sig snabbt. Blommorna kommer ca en månad efter toppningen.

Tips: passa på att ta sticklingar från fuchsian när du toppar. Jättelätt att lyckas!

Rensa bort allt överblommat kontinuerligt, så fortsätter fuchsian att belöna dig med nya blommor hela säsongen.

Tips: ta kontinuerligt bort allt överblommat, så fortsätter plantan att producera blommor istället för att näringen ska gå till att sätta fröställningar.

Fuchsia är praktiskt att odla i krukor, då man lätt kan flytta runt dem och det underlättar vinterförvaringen. Undvik terrakotta då de torkar ut jorden snabbare.

Om fuchsia och vinterförvaring

Fuchsia tas in när frosten kommer. De tar inte skada av ett frostbett mer än att bladverket ser ledset ut, men de ska ändå beskäras lätt när de ska in. Det kan tyckas grymt att beskära en planta som står i blom. Tänk då på att de ändå kommer att tappa alla blommor och blad om de vinterförvaras mörkt. En annan fördel med att skära ner fuchsian är att man får mer plats för krukorna. Tippa gärna krukan en tid innan, och vattna inte, så hinner jorden torka upp lite. Mörkt kan de klara temperaturer strax över nollan till +2°.

Bästa vinterförvaringen för fuchsia är strax över nollan och mörkt. Annars behöver fuchsior extra belysning.

Står de varmare upp till +10° under vintern måste de ha ljus. Många fuchsiaarter kan fortsätta att blomma året om om de står i ett uppvärmt, ljust och inglasat uterum. De vattnas mycket sparsamt under sin övervintring. Övervattning är den vanligaste dödsorsaken bland fuchsior!

På våren efter övervintringen, vill fuchsian omplanteras i ny jord och ljus. Så skolas de sakta ut när frosten är över. Fuchsia älskar att stå ute!

På våren ska de planteras om i ny fräsch jord och avhärdas för utelivet. Tidiga fuchsior trivs i fönstret eller inglasade uterum, men så fort frostrisken är över på våren kan de skolas ut. Ute får de luftcirkulation och risken för t ex trips och vita flygare är lägre.

Tips: lägg isbitar eller snöbollar på jorden, så kan de sakta förse fuchsian med vatten under vinterförvaringen.

 

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

Lätt att ta sticklingar från Fuchsia – beskrivning steg-för-steg!

$
0
0

Fuchsia förökas lättast genom sticklingar

Det går att så fuchsia, men är svårt då fröna är så pyttesmå och sticker iväg, och det tar lång tid från frö till planta. Varför krångla till det, när sticklingar går på några veckor.

Bästa tiden att ta sticklingar från Fuchsia är tidig vår, men de rotar sig hela året.

Bästa tiden att ta sticklingar från fuchsia är tidig vår innan blomningen, men det går bra även senare. Passa på om du toppat dina fuchsior för att de ska bli buskigare. Välj ett skott som inte har blommor. Följ beskrivningen nedan steg-för-steg.

Ta sticklingar från fuchsia så här:

  1. Förbered en liten kruka med såjord och vattna igenom.
  2. Välj ett skott med ca tre bladpar och knipsa av precis under det sista bladparet.
  3. Nyp bort de nedersta bladparen och lämna bara några få blad i toppen.
  4. Stick ner sticklingen i jorden. Det går lättare om man stuckit ett hål med penna innan.
  5. Packa inte jorden runt sticklingen, utan dunka bara krukan lite lätt mot bordet.
  6. Sätt en påse över krukan för att hålla fukten, men se upp så att det inte blir kondens (då kan det bildas mögel, så klipp hellre ett litet hål i ena hörnet av påsen).
  7. Vattningen av sticklingen är A och O. Det är kritiskt att inte vattna fuchsiasticklingen för mycket. Vattna inte hela jorden, utan bara direkt där sticklingens rötter utvecklas.
  8. När rötterna nått krukkanten är det dags för en omplantering till större kruka.

Läs mer om hur du sköter en fuchsia och vinterförvarar den.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

 


Året runt med änglatrumpet och änglabasun – skötsel och övervintring

$
0
0

Änglatrumpet eller änglabasun?

Hela släktet änglatrumpeter benämns Brugmansia. Sen finns det ett gäng hybridsorter, Brugmansia x candida, och de har det svenska namnet änglabasun. Änglatrumpeter och änglabasuner kan vara förvillande lika varandra, men de odlas på samma sätt, så välj dina favoriter och sätt igång.

Både änglatrumpeter och änglabasuner tillhör släktet Brugmansia. Änglabasuner är hybrider, men de odlas på samma sätt.

Ibland benämns änglatrumpeter med släktnamnet Datura, vilket är släktet de tillhörde tidigare innan de delades upp i ett eget släkte. Datura är nu enbart spikklubbor och de är lätta att skilja åt då spikklubbor är mindre ettåriga buskar med uppåtvända trumpeter, medan änglatrumpeter kan bli högre buskar med hängande trumpeter, och hos oss blir de fleråriga om vi kan ordna med vinterförvaringen.

Använd stora krukor upp till 50 liter, så får du stora fina änglatrumpeter och behöver inte vattna lika ofta.

Änglatrumpeter kan om de trivs, växa och bli riktiga giganter på upp till två meter på en säsong, och ännu högre under flera säsonger. Plantera dem i ordentligt stora krukor! Det finns sorter med doft och utan. De doftar som mest på kvällen och ibland kan de nästan ha en berusande kraft. Nämnas bör även att alla änglatrumpeter är giftiga då de tillhör potatisfamiljen, men de fall där förgiftning har skett genom att ett barn förtärt en del av plantan är ovanligt. De flesta rapporterade förgiftningsfallen är när folk försökt utvinna hallucinogena droger ur plantan.

Omplantera änglatrumpeten på våren

Änglatrumpeten behöver planteras om i ny fräsch och näringsrik jord. Bästa period beror på var i landet man bor och hur ljust och varmt plantan står på sin vinterförvaring. Där förutsättningarna för änglatrumpeten ger en tidig start kan man omplantera redan från februari och fram till mars. Vanlig urnjord eller blomsterjord, gärna utblandad med lerjord och lite minileca, fungerar fint. Använd rymliga krukor, 20–30 liter för större plantor, och riktigt stora kan behöva 50 liters. Tänk på att ju mindre jordvolym, desto mer får man vattna!

Att plantera om änglatrumpeter tidigt på säsongen är ett måste. De vill ha näringsrik och lucker jord. Är det svårt att plantera om, kan ny jord läggas ovanpå.

Tips: Äldre plantor kan vara i tyngsta laget att hantera vid omplantering, och då kan man istället välja att skrapa bort det översta lagret lös jord och lägga på ny ovanpå.

Beskärning av änglatrumpeten på våren

Beskär den övervintrade änglatrumpeten ned till ca en tredjedel någon vecka efter omplanteringen, när den hunnit börja rota sig. Man kan även välja att stamma upp plantan och toppa den upptill. Beskär döda grenar och rangliga skott. När våren kommer skjuter änglatrumpeten nya skott, och hela plantan blir stabilare, mer förgrenad och kan få ännu fler blommor.

Beskär man änglatrumpeterna blir de stabilare, växer tätare och får fler blommor så småningom.

Ställ ut änglatrumpeten efter frostrisken

Änglatrumpeter är mycket frostkänsliga, så risken för nattfrost måste vara helt över, när man skolar ut dem i trädgården. Ställ dem på en solig till halvskuggig och vindskyddad plats. De utvecklar blommor bäst i full sol, men flytta dem gärna till en plats med vandrande skugga under högsommaren, då gassande sol kan få bladen att sloka och bli trist gula.

Dubbla blommor på änglabasunerna 'Salmon Perfection' och 'Angels Summer Magic'.

Änglatrumpet under sommaren

Vattna änglatrumpeten regelbundet och mycket. Änglatrumpeter är törstiga, speciellt när de står i kruka! Ha gärna med en näringsgiva vid varje vattning. Blomsternäring, rosnäring eller tomatnäring funkar fint. Om bladen angrips av bladlöss, spinnkvalster eller vita flygare, kan man duscha bladen underifrån. Ohyra kommer som ett brev på posten om det är för torrt och plantan stressad.

Står Brugmansiorna inomhus kan de lätt drabbas av ohyra. Motverka genom att vädra ofta och öka luftfuktigheten. Spreja plantan med vattenflaska eller ställ in en skål med vatten.

Vinterförvaring av änglatrumpet

Efter sommarvistelsen kommer de många bladen snabbt att trilla av när änglatrumpeten tas in strax innan frosten. Det går bra att skära ner plantan med en tredjedel, även om det tar emot, för man får lättare plats med den, men det är inget måste att göra en höstbeskärning. Vid övervintring vill den ha det frostfritt och svalt, mellan 5–10°C, och kan förvaras mörkt. Och det gör inget att bladen faller av, för det kommer nya till våren. I det här klimatet går plantan i vila och ska vattnas ytterst sällan och jorden ska inte stå genomblöt.

Om du har möjlighet att ha extra belysning under vintern, kan temperaturen hållas på 12-18°C, och änglatrumpeten kan fortsätta att blomma. Men tänk på att den då måste vattnas och gödslas regelbundet!

Änglatrumpeter kan ha olika vidd och längd på trumpeterna, vissa har veckade kjolar och långa uppåtvända spetsar.

Ta sticklingar från änglatrumpeten:

Det är lätt att ta sticklingar från änglatrumpeter i samband med vårbeskärningen, men det går även under sommaren.

  1. Förbered en liten kruka med sandblandad jord, och vattna igenom.
  2. Skär av ett skott ca 15 cm långt.
  3. Låt snittytorna lufttorka en stund, innan de sticks ner i jorden. Lägg gärna ren sand närmast ovanpå runt sticklingen.
  4. Trä en påse med lufthål över krukan för att lättare hålla luftfuktigheten.
  5. Ställ krukan i rumstemperatur på en ljus plats, men inte i direkt sol, och håll jorden lätt fuktig.
  6. När det bildats rötter är det dags att plantera om sticklingen i ny större kruka.

Alternativt kan man sätta den avklippta sticklingen i vatten för rotning. Det funkar även om skottet inte har några blad. Byt vatten ofta och plantera sticklingen i en kruka när den börjat få rötter.

Två olika sorter av gul änglatrumpet.

Odlingsvärda arter och sorter av änglatrumpet och änglabasun:

Brugmansia arborea, liten änglatrumpet, har stark doft och små (12–17 cm) trumpetformade blommor i vitt eller gräddvitt. De får färre blommor än andra änglatrumpeter, men kompenserar detta genom att ha en längre blomningsperiod.

B. aurea, gul änglatrumpet, har oftast gula till gyllene trumpeter (20–23 cm) med långa uppböjda spetsar på ändarna. De har rörformat foder som döljer den smala delen av blomkronan. Rosa och vita sorter finns med. Doftar intensivt.

B. sanguinea, röd änglatrumpet, har tvåfärgade blommor (15–23 cm) som är gula på tuben och starkt röda nertill, mer tubformade än trumpetlika. Dessa änglatrumpeter är doftlösa och passar för allergiker.

Brugmansia suaveolens, änglatrumpet (kallas ibland för ”äkta änglatrumpet”) och är den art som många odlar. Den har stora (25–30 cm) trattformiga vita eller gräddvita blommor, med intensiv doft.

En rodnande änglatrumpet med sina enorma blommor som bleknar till aprikost. Doftar starkt gör den med!

B. versicolor, rodnande änglatrumpet. Blommorna är gigantiska, upp till 30–50 cm långa! Kronan är avlångt trattlik, varje flik är utdragen till en vriden spets. Till en början är blommorna vita och laxtonade, men ”rodnar” senare till ljust aprikos, vilket ger vackra skiftningar på plantan. Doftande.

B. x candida, änglabasun, är hybrider förvillande lika änglatrumpet, med både vita, aprikos och gula trumpeter. De flesta väldoftande med långa uppböjda spetsar längst ut på blomman. Några sorter är dubbla och det finns även sorter med vitbrokiga blad.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

 

Odla kryddsalvia – god, vacker och läkande!

$
0
0

Är det någon skillnad på salvia och kryddsalvia?

Kryddsalvia Salvia officinalis är en städsegrön halvbuske, (säljs ofta som perenn) som är ätlig och odlas som kryddväxt. Den är bara en av 900 arter i släktet Salvia. De flesta andra är prydnadsväxter, som hos oss antingen är ettåriga eller fleråriga perenner. Kryddsalvian blir ca 50 – 60 centimeter hög med grågröna luddiga blad. Hela plantan är i sig dekorativ och det finns sorter med bladverk i avvikande färger. Blommorna är blåvioletta och sitter i upprätta ax, sorter med rosa och vita blommor finns också.

Kryddsalvia har mycket vackert bladverk och finns i fler färger än grågrönt. Bland de gulbrokiga sorterna finns 'Aurea' och 'Icterina'.

Släktnamnet Salvia kommer av latinets salvus, sund och frisk, samt salvare, bota. Ibland översätts det även till att rädda och frälsa. Artnamnet officinalis syftar till att örten används medicinalt. En historiskt använd läkeört, som härstammar från Medelhavstrakterna. Kryddsalvia är en bra fjärilsväxt.

Kryddsalvian inte helt härdig – zonknäck så här

Även om kryddsalvian beskrivs som städsegrön (den behåller sina gröna blad hela året), så är den inte härdig i hela landet. På den perenna härdighetsskalan räknas den till C, vilket innebär att den kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge. Som halvbuske räknas den härdig till zon 4(5). Vissa sorter är än känsligare och klarar sig enbart upp till zon 2 eller 3.

Det som är avgörande för att kryddsalvian ska kunna överleva utomhus på friland är att den har en bra väldränerad jord. På sandjordar klarar den sig mycket bättre än tunga lerjordar. Det är den blöta vinterfukten som är största orsaken till att kryddsalvior inte överlever vintern. Barfrost är en annan. Ett snötäcke han isolera en planta bra. Har ni inte snö, testa att skydda plantan med lite lövtäckning runt stammarna. Att odla kryddsalvia i upphöjda bäddar och pallkragar är ett sätt att zonknäcka och skapa ett bättre mikroklimat.

Kryddsalvia är en halvbuske härdig upp till zon 4(5), vissa sorter är känsligare. 'Purpurascens' är en av de härdigare.

En kryddsalvia som står i kruka under vintern kan man skydda genom att flytta plantan närmare huset, isolera krukan och se till att skydda från vinterregnet. I och med att kryddsalvian behåller sina gröna blad på vintern får man dock inte glömma att vattna den när den tidiga vårsolen gassar. Speciellt inte om de står i kruka.

Kryddsalvia trivs i både kruka och friland, och där den inte är härdig kan den övervintras inomhus, men flytta gärna ut den under säsongen.

Där kryddsalvia inte är härdig kan man flytta in krukan så att den står frostfritt och ljust på vintern. Men en kryddsalvia trivs inte flera säsonger inomhus, då den inte utvecklas optimalt och ofta tynar bort. Ställ hellre ut den igen under sommarhalvåret när frosten är över.

Plantering och skötsel av kryddsalvia

Salvior vill stå på en varm och solig plats. De har inga specifika krav på jorden, så länge den är väldränerad, men som nämnts tidigare klarar de vintern bättre om det är en sandig jord. Annars duger vanlig matjord eller planteringsjord. Kryddsalvia utvecklas bra i kruka, och allra bäst i en upphöjd bädd. Kryddsalvior är lättskötta och kravlösa. Vattnas regelbundet, men låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Det är toppskotten på salvian som man skördar, så förgrenar sig plantan och blir buskigare.

Står kryddsalvia för torrt, kanske för blåsigt, kan den ibland drabbas av mjöldagg. En stressad planta får lättare mjöldagg, så det är viktigt att vattna ordentlig och odla den i en skyddad miljö. Testa att pudra lite aska på jorden. Aska innehåller svavel som svamparna inte gillar. Du kan även blanda 2 tsk bikarbonat med 2 tsk såpa i en liter vatten och spreja över bladen. Upprepa behandlingen efter ca 10 dagar.

Beskärning av kryddsalvia

Då salvian kan få sig en törn under vintern och delar kan frysa bort, kan man trimma dem lite på vårkanten. Innan de nya skotten börjar bryta fram kan salvian se lite risig ut, och de är aningen sena i starten, precis som lavendel, så ha lite tålamod med dem. Ett trick är att plantera vårlökar och tulpaner bredvid, så att man har annat att fästa ögonen på.

Ta tillvara på de avklippta skotten när du beskär salvian. Sticklingsföröka eller gör rökelse, som sägs fördriva negativa känslor och onda andar.

Man kan beskära salvia om man vill få dem buskigare. Då gör man det på vårvintern innan de har börjat bilda nya knoppar. Undvik att beskära i gammal ved på hösten.

Kryddsalvia förökas genom sådd och sticklingar

Många fröföretag säljer fröer till kryddsalvior, och det går utmärkt att så dem, men det tar några säsonger innan man har en fullt utvecklad planta. Det snabbaste sättet att föröka dem är att ta sticklingar. Man gör precis som med lavendel eller rosmarin och tar en toppstickling, drar av de understa bladen och sätter i en kruka med såjord.

Ta vara på försådda småplantor, då kryddsalvior ofta frösår sig. En buske med en stam går inte att dela, men det händer att plantan skjuter nya skott från roten, och då går det givetvis att separera dessa från moderplantan och plantera om i ny kruka.

Kryddsalvia passar bäst till feta rätter. Bäst kommer smakerna fram om man steker den. Fritera gärna i brynt smör, med kapris och ringla över vegetariska rätter och pasta.

Användning av kryddsalvian i köket

Kryddsalvia har en given plats i kryddträdgården, men är även dekorativ i praktrabatten och som kantväxt eller i kruka. Både blommor och blad kan skördas för användning i matlagning och även i huskurer. Skörda hela toppskott, istället för att plocka av bladen och göra en gren kal. Blad användas färska eller torkade. Notera att doften kan försvinna något i torrt tillstånd, men så fort de kommer i kontakt med vätska återkommer den. Salvia passar extra bra till feta kötträtter, med t ex lamm, fläsk, inälvsmat, korvar.

Tips: För att salvian skall komma till sin rätt som krydda skall salvian stekas och inte kokas. Testa att fritera bladen i olja eller brynt smör och lägg på en vegetarisk pastarätt. Så gott!

Örtte med kryddsalvia minskar svettning och sänker blodsockret. Har man jobbiga mensperioder kan man testa en blandning av kryddsalvia, citronmeliss, pepparmynta, ringblomma och lite rölleka.

Örtteer med salvia anses bl a minska svettning, och används till antiinflammatoriska dekokter. Te av kryddsalvians blad är även blodsockersänkande. Dekokter av salvia används kosmetiskt till mun- och hårvård. Men som alla medicinalväxter ska man iaktta försiktighet och inte överdriva användningen. Kryddsalvia, liksom tuja och malört, innehåller tujon – ett ämne som i stora mängder kan framkalla kramper.

Både gulbladiga, som rödbladiga sorter av kryddsalvia kan användas i köket.

Odlingsvärda sorter av kryddsalvia:

‘Albiflora’, vita blommor, grågröna lite grövre blad, fin smak, 50 cm.
‘Aurea’, violetta blommor, gulbrokiga blad med gul kant, 50 cm.
‘Berggarten’, violetta blommor, kompakt rundad buske, gråsilvriga stora och bredrundade blad, 50 cm.
‘Crispa’, lilablå blommor, gråsilvriga ovala blad med svagt vågade kanter, 40 cm.
‘Greek’, kallas ibland för grekiska salvia, blå blommor, god i maten, 50 cm.
‘Icterina’, violetta blommor, gulbrokiga blad, 40 cm.
‘Nazareth’, blå blommor, gråsilvriga långsmala blad, god i maten, 40 cm.
‘Purpurascens’, prisbelönad sort med starkväxande bladverk i purpur, vitt och silver, kraftig smak, 40 cm.
‘Rosea’, rosa blommor, gråludna blad, 50 cm.
‘Tricolor’, lilablå blommor, brokbladigt bladverk i vitt, purpur och grågrönt, något svagväxande, 40 cm.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

kampanjaug

Tyra tipsar om hur man sparar vatten och vattnar sparsamt

$
0
0

Checklista för att spara vatten:

  1. Samla regnvatten i tunnor
  2. Täckodla – fukten från jorden avdunstar inte lika snabbt
  3. Skippa vattna gräsmattan vid torrt väder – gräs återhämtar sig snabbt
  4. Vattna tidig morgon eller kväll
  5. Vattna med kanna istället för duschslang eller spridare och vattna direkt under varje planta, inte på bladen
  6. Samla sköljvatten från disken eller annat
  7. Att använda skuggväv på växterna när solen gassar ger mindre avdunstning

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

 

 

 

Gör Tyras fröbomber så här!

$
0
0

Recept för fröbomber:

  • 2 delar lera
  • 1 del sållad kompost (eller planteringsjord)
  • Lite vatten (bara precis för att det ska häfta ihop)
  • Valfri fröblandning

Knåda ihop och rulla små bollar. När de torkat kan man förvara dem länge. Kasta ut där du vill se lite blomsterfägring. Fröbomben innehåller allt vad fröet behöver och leran håller ihop bollen. När regnet kommer sköter naturen resten.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

Chokladskära (chokladblomma) är en perenn som övervintras frostfritt

$
0
0

Chokladskära Cosmos atrosanguineus är det riktiga namnet på chokladblomma, men för många är det sistnämnda lättare att komma ihåg. Det här är en riktig skönhet som drar blickarna och näsorna till sig. De 3–5 cm stora blommor svävar ovanför bladverket på långa stjälkar och varierar från mörkrött till mörk choklad. Doften av kakao är starkast när det är varmt och oftast framåt kvällen.

Sorten ‘Spellbound‘ (tidigare ‘Hamcosp’) är den resligaste med sina 60 cm långa blomstänglar. ‘Chocamocha‘ är en dvärgsort som kommit på marknaden de senaste åren. Den blommar mycket rikligt, men har ett kompaktare växtsätt (30 cm). ‘Black Magic‘ har blommor i olika storlekar och varierande mörka och ljusa nyanser (30–60 cm), medan ‘Eclipse‘ och ‘Dark Secret‘ har de mörkaste, nästan svarta blommor (45–50 cm).

Chokladskära (chokladblomma) trivs i soligt läge och passar både i rabatten och i kruka.

Chokladblomma är fin i kruka och rabatt

Den mörka chokladskäran med sina långa, svävande blomstänglar fungerar mycket väl ihop med andra perenner eller sommarblommor i rabatter på friland. Höjden blir ca 30-60 cm. Den mörka chokladfärgen bryter av fint mot de flesta andra blommor. Planteras även med fördel i kruka, både som solitär eller tillsammans med andra blommor. Med fjädergräs Stipa pennata som granne blir det näst intill magiskt när gräset blommar.

Skötsel och vattning av chokladskära

Både knölar och färdiga plantor av chokladblomma kan köpas i plantskolor på våren. Det går att förodla chokladskäran från frö, men plantorna tar tid att utvecklas och är inte lika robusta som de man köper färdiga.

Plantera chokladskäran på en solig växtplats. Den trivs i lucker och näringsrik jord. Plantavstånd 20–30 cm. Vattna regelbundet och låt jorden torka upp lite emellan. För mycket vatten kan få växten att ränna iväg och bli gänglig, medan för lite vatten får bladen att gulna och bladlöss kan sätta sig på den stressade plantan. Gödsla i samband med vattning med mild giva blomsternäring. Då blommar den från juni och fortsätter tills frosten kommer. Plocka gärna av överblommade blomställningar regelbundet, så sätter den än tätare blommor. 

Använd chokladskäran som snittblomma. Den fortsätter att producera blommor hela säsongen och blommorna doftar choklad även inomhus.

Övervintra chokladblomma

Chokladskära kommer ursprungligen från Mexiko, och är släkt med den vanligt odlade sommarblomman Rosenskära Cosmos bipinnatus. Hos oss är den inte härdig trots att det är en perenn och även ibland säljs som en sådan. Men det kan vara värt att testa övervintring inomhus, ungefär så som man gör när man övervintrar fuchsia och dahlia.
Chokladskära (chokladblomma) är inte härdig hos oss och måste vinterförvaras frostfritt, trots att det är en perenn.

Låt den få torka lite innan frosten kommer. Ta in den och klipp ner en bit och låt den sedan vissna ner helt. Det gör inget om du inte hunnit ta in den innan frosten, för den klarar lite frost. Rotknölen är liten och fixar inte att stå utan jord som dahlior. Låt den därför vara kvar i krukan om den stod i en innan, eller gräv upp hela jordklumpen och sätt i förvaringskruka inne. Chokladblomman ska nu vinterförvaras svalt, mörkt och frostfritt. Runt 4–8°C blir bra. Den vilande plantan mår bäst av att hållas aningen fuktig, blir det för torrt finns risken att den torkar ihjäl, och om det är för fuktigt kan knölen ruttna. 

I april kan man plantera om knölen i ny näringsrik blomsterjord eller urnjord. Börja vattna sparsamt och ställ fram ljusare. När frosten är över skolar man ut den genom att ställa den i skuggan eller skydda med fiberduk.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

inredning


Med ett jordprov kan man ta reda på vilken jord man har

$
0
0

Det enklaste jordprovet är att rulla jorden och försöka forma en korv. Ju lättare jorden häftar fast och ju tjockare korv man kan forma, desto mer lera har man i jorden. Förutom att titta och känna på sin jord, kan man göra ett enkelt jordprov själv. Det är inte en total jordanalys av alla ämnen i din jord – dessa jordanalyser kan beställas och görs på laboratorium. Det finns flera olika firmor som utför jordanalyser, och det går även att köpa från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

I detta enklare jordprov kan du utläsa vad för typ av jordarter du har och hur mycket i förhållande till varandra. Du kan även ta pH-värdet och utläsa om jorden är sur eller basisk.

Så gör du jordprovet:

  1. Fyll en glasburk med avjoniserat vatten, t ex batterivatten.
  2. Ta ett spadtag en bit ner i din jord, ca 25 cm.
  3. Ös i jorden i burken.
  4. Skaka tills alla grövre jordpartiklar lösts upp i vattnet.
  5. Låt partiklarna sjunka undan tills vattnet på toppen är relativt klart. Detta kan ta tid, för vissa jordar dagar eller veckor.
  6. Analysera de olika lagrens mängd i relation till varandra, för att avgöra om det är mycket ler eller inte i jorden.
  7. För att mäta pH behövs en pH-mätare, som enklast införskaffas hos poolförsäljare.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

 

burgonball

impecta18

Odla gula hallon – lika smakrika som de röda!

$
0
0

Plantera och sköta gula hallon

Anlägg hallonlandet en bit ifrån övriga kökslandet eftersom de sprider sig med rotskott. Rotskott brukar inte bli ett problem om man har gräsmatta bredvid, då gräsklipparen tar skotten. Annars tar man bara några spadtag vid kanterna varje säsong, för att hålla dem på plats.

Gula hallon smakar lika mycket som röda hallon. Plantera både och för härliga fruktstunder!

Välj en solig plats, då utvecklas bären bäst. Det finns hallonsorter för de flesta jordar, men den måste vara väldränerad, och allra bäst trivs de i en surare jord med något lägre pH-värde (som rhododendron). Hallon kan planteras under hela säsongen.

Odla hallonplantorna med cirka 30 cm mellanrum. Många hallonbuskar blir höga och behöver bindas upp. Enklast är att slå ner några stolpar i hörnen och spänna linor mellan stolparna. Gödsla hallonen på våren med kompost eller kogödsel så fortsätter buskarna att växa och må bra. Klipp ner hallonskott som burit frukt på hösten.

Hallon vill stå soligt i aningen surare jord. Gula hallon odlas precis som röda.

Gula trädgårdshallon:

Trädgårdshallon kallas även för sommarhallon, för att de får bär tidigt, och då på fjolårsskotten. Viktigt att komma ihåg när du beskär dem är att spara de nya skotten. Enklaste regeln är att klippa ner ett skott direkt när det slutat att ge hallon.

‘Golden Queen’ – gammal sort från 1882. Hallonen har väldigt söt smak och kommer tidigt. Starkväxande sort med höga skott (2-2,5 cm) som behöver stöd. Avkastningen är medelstor. Lerjord. Zon 4

‘Risarp Gul’ (syn. ‘Stor gul’) –  en systersort till ‘Risarp Dessert’.  Lågvuxet hallon för lätta jordar. Zon 3

Välj sorter av både gula sommarhallon, som hösthallon. Då får du en längre skördesäsong.

Gula hösthallon:

Hösthallon skiljer sig från sommarhallonen på det att de får bär på årets skott, och därför kan man beskära hela plantan på hösten efter att de slutat ge bär. Hösthallon får även som namnet skvallrar om hallon på hösten. Odla både sommarhallon och hösthallon för en längre hallonsäsong.

‘Allgold Risarp’ – sort med goda hallon. Remonterar och ger medelbra avkastning. Lättplockade fasta bär, som kan skakas ner när de är mogna. Lätt jord. Zon 3

‘Autumn Amber’ – ny sort som introducerades 2013. Bären är stora, fasta och konformade, gulorange till färgen. Remonterande, taggfritt hallon med hög avkastning i jämförelse med tidigare gula sorter.

‘Diana’ – ger aningen aprikosfärgade hallon med syrlig smak. Konformade och något mindre bär än ‘Autumn Bliss’. Ger god avkastning ända fram till frosten. Rikligt med skott (1 m höga), som inte behöver bindas upp. Nästan taggfri. Zon 2

‘Fallgold’ (syn. ‘Allgold’) – remonterande hallon med rik avkastning. Mognar i juli, tidigare än andra hösthallon, och kommer igen senare på hösten. Stora, runda och gulorange bär, med mycket god och söt smak. Kompakt (1,4 cm hög). Lätt jord. Zon 3

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

Dagliljor – grandiosa perenner med stor variation!

$
0
0

Daglilja – perenner för allas smak

Dagliljor Hemerocallis är långlivade, härdiga och lättskötta perenner. Trots namnet är de inte äkta liljor, och fördelen är att liljebaggar och kaniner låter dem vara. Ofta hittar man stora ruggar i äldre trädgårdar, speciellt av gul daglilja H. lilioasphodelus eller brunröd daglilja H. fulva. De täta bladruggarna med långsmala blad är vackert dekorativa i rabatten även när blommorna inte dykt upp än. Effektivt döljer bladverket vissnande vårlöksblast, och de funkar fint som kantväxter med sitt överhäng. Höjden varierar mellan sorterna från lågväxande 25 cm till högväxande sorter uppåt 80 cm.

Dagliljor finns i alla möjliga spännande färger och former. Mixa gärna flera sorter i rabatten.

Dagliljor finns i en bred palett av olika färger och storlekar på blommorna – allt utom rent vita eller blå, annars i alla regnbågens färger, tvåfärgade, dubbelblommande, med krusiga kronblad eller smala spindelformade. Det är inte svårt att förstå deras popularitet, speciellt i USA, där det fullkomligt exploderat av hemerocallis-sällskap. När man börjar kika på utbudet, över 50 000 registrerade hybrider, kan man lätt drabbas av samlarmani!

Plantera daglilja, Hemerocallis, i sol till halvskugga. I sol utvecklas de bäst.

Kolla in vårt sortiment av dagliljor i webbutiken!

Några sorter doftar, då främst de rena arterna, oftast gulblommiga. Dock är de flesta dagliljor doftlösa, vilket passar den med allergi. Själva dagliljornas blommor är ätliga, för den som vill testa denna kulinariska delikatess. Blomtiden varierar och några arter börjar redan i maj, medan de flesta hybrider startar efter midsommar och håller på långt in på hösten. Det finns dagliljor som remonterar, vilket innebära att de blommar först en omgång och kommer igen senare på hösten.

Dagliljor är inte liljor, så du slipper gisslet med liljebaggar och kaniner som gnager.

Plantering och läge för dagliljor

Dagliljor växer fint i både sol och halvskugga, men utvecklar flest blommor i sol.  I en fuktighetshållande jord, men genomsläpplig och mullrik jord trivs de bäst. Jordförbättra gärna med kompost innan plantering, men använd inte för mycket kväverik näring, då det gynnar bladverket men inte blommorna. Det går att plantera och flytta dagliljor under hela växtsäsongen, bäst är tidig vår, sämst när de blommar.

Föröka dagliljor enklast genom delning. Använd grep eller skär av rotskott.

Plantera dagliljor så här:

Låt dagliljorna stå i några timmar i vatten innan om de är barrotade.

  1. Gräv en grop ca 30 – 40 cm djup och bred.
  2. Lägg i en liten hög planteringsjord, som rötknölarna breds ut över.
  3. Plantera så att tillväxtstället hamnar aningen under markytan ca 2,5 cm.
  4. Fyll upp med jord, platta till lätt och vattna.

Vattna ordentligt under hela etableringstiden. Ha tålamod! De kan blomma redan första året, men vanligast är att de kan ta några år på sig för att utvecklas rejält. Flytta därför inte runt dem, utan låt dem vara.

Flytta inte runt dagliljor! De blir stressade när de flyttas och då kan det dröja innan blommor utvecklas. Man får ha lite tålamod.

Skötsel av dagliljor

Vattna mycket på våren när det är torrt, mindre på hösten. De gillar inte att stå blött. Tvärtom är de rätt tåliga för torka. Naturgödsel är att föredra, som kogödsel eller kompost, men den skall inte ha så mycket kväve. Gödsla mest tidig höst, mindre på våren. Sniglar gillar dagliljor. Du kan hitta sniglarna under det skuggande bladverket och hålla efter dem. Överblommade blomstjälkar kan knipsas av långt ner för att de tar kraft från plantan (om man inte vill vänta och ta fröer).

Sniglar kan ge sig på dagliljor. De trivs under de skuggande bladen. Håll utkik!

Förökning av dagliljor

Låt olika sorter stå bredvid varandra så sköter naturen pollineringen, eller gå med pensel mellan blommorna. Det kan bli spännande korsningar, för den som har lite tålamod! Frökapseln börjar växa redan efter några dagar, och man skördar fröna när kapseln börjat öppnat sig. Förså under vårvintern och skola om tills de är tillräckligt stora att plantera ut.

Testa att korspollinera olika sorters dagliljor med pensel och skörda fröna. Det kan bli nya jättespännande sorter!

Enklaste sättet att föröka dagliljor är ändå att dela dem. Det kan man göra på flera sätt – genom att bända med grep, gräva upp hela plantan och försöka bände isär knölarna, eller skära loss en bit av rotstocken. Vid det sistnämnda ser man till att minst en tillväxtpunkt följer med varje bit. Snittytorna ska torka över natten innan man planterar bitarna. Plantera om och vattna ordentligt i början. Inom några säsongen belönar de dig med avlösande blommor länge.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Gå en kurs om kökskompostering!

Lär dig hushållskompostera!

  • En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
  • Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
  • Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
  • Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!

Gå kursen i hushållskompost!

Viewing all 198 articles
Browse latest View live