Quantcast
Channel: Allt om Trädgård
Viewing all 198 articles
Browse latest View live

villa4


epost

aotfixa-epost

Utemöbler för balkongen – 9 mysiga balkonger

$
0
0

1. Nätta möbler med multifunktion för balkongen

Ihopfällbara utemöbler är lätta att flytta runt och möblera om balkongen.

Antibes – en kombinerad sittbänk och spaljé gör det enkelt att odla blommor, grönsaker och kryddor på balkongen utan att nalla av golvutrymmet. I serien ingår det nätta cafésetet i svart och vitt med ihopfällbara möbler, i år även med variant i mjukt ljusgrön kulör, samt ett fällbart balkongbord, som också går att använda som bricka.

Finurliga utemöbler för balkongen, som kombinerar soffa och förvaring.

Rusta lanserar även loungemöbeln Torino i konstrotting, som tar minimalt med plats på en balkong, men rymmer mängder av möjligheter. I lådorna under kan du förvara filtar, värmeljus, planteringsjord mm. Även en mindre dynlåda finns i serien – perfekt som extra sittplats. Många balkonger har trista betonggolv. Därför gillar vi att Rusta har ett stora utbud av plastmattor i alla storlekar och intressanta grafiska mönster för överkomligt pris.

2. Hängande trädgård på balkongen

Hängande växter i taket på balkongen ökar på lummigheten.

”Hängande oas” är en av inspirationsbalkongerna från årets Nordiska Trädgårdar. Balkongen är skapad av Groot Park & Trädgård och kreatören Lenita Hedman. Har man högt i tak kan man utnyttja ytan för hängande växtlighet. Amplarna här är upphängda i ett armeringsnät monterat i taket.

3. Odla mer ätbart på balkongen

Odla mer ätbart på balkongen – odlingslådor så långt ögat når och kryddväxterna ger en väldoft.

Plantagen har hakat på odlingstrenden med ätbart på balkongen och tagit fram odlingsset med minidrivhus färdigpreppade med jord och fröer för nybörjaren som vill testa lättodlade grönsaker och kryddor. Cultura är en praktisk, svensktillverkad odlingslåda av svensk tall. Den passar bra till den svarta piedestalen Tilia.

Med en odlingslåda med förvaring och piedestal för krukor utnyttjar man ytan bättre på balkongen.

4. Den inglasade balkongen

En takterrass med växthus eller inspiration till en inglasad balkong.

”Växthusdrömmen” skapades av Willab Garden och kreatörerna Hanna Schagerlöv och Rebecca Strömblad. Balkongen vann i kategorin besökarnas val och vann guld i juryns val av Årets balkong på Nordiska trädgårdar. Hämta inspiration från deras installation till att inreda en inglasad balkong och fly från stadens puls.

5. Medelhavsväxterna gillar inglasade balkonger

Medelhavsväxter trivs bra ute på balkongen och kan övervintras på en inglasad balkong med frostvakt.

Vi kan låtsas att bilden från Blomsterlandet är tagen på en inglasad balkong. Medelhavsväxter och citrus vill gärna flytta ut på balkongen under sommarhalvåret. Under vintern kan de övervintras på en inglasad balkong med frostvakt, och du kan fortsätta att njuta balkongen inte bara sommartid.

6. Prylarna som myser till balkongen

Inred balkongen med saker som tål lite regn eller är lätta att ta in. Utebelysningen skapar stämning även på kvällen.

Lagerhaus har många roliga prylar för att lyckas med att mysa till balkongen. Med lanternan Rotting och ljusslingan Bright får man rätta stämning på kvällen. Har man inte möjlighet att koppla in ljusslingor till el finns idag solcellslampor och batterislingor.

7. Mer krukor och blommor på balkongen

Strössla med blommor på balkongen för mer färg och glädje. Gamla utemöbler får nytt liv med blommor och en färggrann kudde eller filt.

Självklart strösslar vi med svenskodlade blommor på balkongen. Några av de växttrender som är starkast under 2018 enligt Blomsterfrämjandet är att inreda med gröna växter, som skapar lugn. Gärna stort, lummigt och frodigt. Inomhusväxterna mår bra av att flytta utomhus på sommaren, men skydda från gassande sol och vänj dem sakta. De ser även ett ökat intresse för klassiska mormorsväxter som pelargoner, kornettblomma, saintpaulia, hortensia, begonia och cyklamen. De blommiga krukväxterna placeras, som på bilden, helst i mycket avskalade och råa miljöer.

8. Delad glädje är dubbel glädje

Härlig sitthörna och liten grill är allt man behöver på balkongen.

”Trädgård i balkongformat – Alla årstider är vackra” skapad av Nora Trädgård och kreatören Brita Zettergren. Balkongen vann silver i juryns val av Årets balkong på Nordiska trädgårdar. Även om man bara bonar in sin balkong med en sitthörna för en person, så kan man glädja andra menar skaparna till installationen – en vacker balkong ger en vackrare omgivning där vi bor och det får fler att må bättre. Visst har de rätt i att man blir gladare av att titta in/upp på en sån här balkong än en som används för att förvara läskbackar och cykel!

9. Praktiska förvaringsmöbler för odlande på balkong och uterum

Praktiska förvaringsmöbler för odlande på balkongen.

Ikea är mästare på förvaringsmöbler som går att bygga på och komplettera så att de passar även den lilla ytan och balkongen. Lagerhyllan Ivar går att måla i läckra utefärger och sätta luckor på. Här är kanske en ny klassiker – serien Hindö som går att ha både ute och inne. Hyllor, skåp och planteringsbord, med justerbara hyllplan och även glasade luckor.

Smart sittpall med förvaring sparar plats på balkongen.

Utemöblerna Äpplarö är gjorda i massivt trä. I serien finns bl a en rullbar bänk, som man kan förvara dynor i, samt en bänk med spaljé. Sitt och förvara i den eller odla direkt i bänken.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

Föröka dina bärbuskar med tre olika metoder!

$
0
0

Ta en stickling från bärbusken så här:

Det första alternativet hur man kan föröka bärbuskar är att ta vara på sticklingar när man ändå beskär dem. Det är lättast att lyckas om man börjar tidigt på våren eller vårvintern. Om topparna fryst och torkat under vintern – klipp av den biten först.

  1. Skär av en stickling på ca 10 cm.
  2. Stick ner i en kruka med sandblandad jord (eller såjord).
  3. Jorden ska hållas fuktig (inte blöt) i några veckor tills det börjar visa sig gröna blad.
  4. Det är dags att omplantera sticklingen när ett litet rotsystem utvecklats.

Föröka bärbuskar genom avläggare:

Det andra alternativet hur man kan föröka bärbuskar är med så kallade avläggare. Svarta och röda vinbärsbuskar, liksom krusbär och björnbär, brukar naturligt föröka sig själva genom att utveckla rötter på grenar som böjt sig och fått kontakt med jorden.

  1. Tvinga ner en låg och böjlig gren mot marken.
  2. Håll kvar med hjälp av pinnar, tjockare ståltråd eller en jordhög över.
  3. Efter en säsong har det bildats en ny liten planta och då kapar man bara grenen och planterar om den nya bärbusken.

Få nya skott på bärbuskarna genom kupning:

Det tredje alternativet hur man kan föröka bärbuskar görs tidigt på säsongen.

  1. Kupa jord eller torv ca 20-25 cm upp på busken.
  2. Det kommer under säsongen att skjuta nya skott.
  3. Borsta försiktigt loss jorden och klipp av skott som bildat rötter. Det är de nya småplantorna, som man nu kan plantera.

 

Gå en trädgårdskurs på nätet!Trädgårdskurs i beskärning!

Stora beskärningskursen

  • Bli en klippa på att beskära vid rätt tidpunkt och på rätt sätt!
  • Forma vackrare buskar, häckar och träd
  • Få friskare träd och buskar
  • Stimulera växterna till bättre skörd och frodigare blomning!

Boka trädgårdskursen!

tradgardsredskap

Årets pelargon 2018 – ‘Picotee Pink’

$
0
0

Årets pelargon – juryns motivering

Pelargonen blommar som den vackraste hortensia – kallas hortensiapelargon. Kronbladens distinkta kant flyter ihop till en vit mitt, utan skarp zon. Titta nära, nog är det som en romantiskt rosa dröm, så njut! De många blomknopparna skapar längtan, varenda en slår ut. Tag några steg tillbaka och du tycker dig se hortensia i planteringen. Frodig, blomvillig, charmig är växten och enkel är hanteringen. Årets utvalda är ‘Picotee Pink’.

Pelargonen 'Picotee Pink' har cerise kanter som smälter in mot den vita mitten.

’Picotee Pink’ fungerar bra inne på fönsterbrädan under våren men utvecklas allra bäst ute i en stor kruka, ampel eller balkonglåda. Samplantera den gärna med den vita och skira snöflingan Sutera cordata. Sorten har en rik blomsättning och det kommer snabbt nya blommor när man kontinuerligt rensar bort gammalt överblommat.

FOTO: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Köp Årets pelargon ‘Caliente Pink’ och andra sköna pelargoner i vår växtshop!

6nr149


Så får du växterna att frodas – knepen som ger dig gröna fingrar

$
0
0

S

lokar krukväxterna hemma trots att du pysslar om dem och vattnar dem? Alldeles för få känner till att jorden i krukor blir fattig på näring efter en tid och genomvävd av rötter. För att dina växter ska nå sin fulla potential är det viktigt att ta hand om rötterna och jorden.

Rätt råvaror får jorden att må bättre

Du vet så klart redan att växter behöver planteras om med jämna mellanrum, men visste du hur viktigt det är att ge jorden rätt näring? Jorden behöver matas och underhållas för att kunna ge växterna optimala möjligheter att växa. Precis som du mixar ner nyttiga saker i din frukostsmoothie kan du mixtra lite med blomjorden och tillsätta dunderhonung för växterna i form av olika rena råvaror. Här är de råvaror blomjorden behöver och som går att använda i trädgården också:

Pimpsten – för luft och fukt. Den porösa pimpstenen är smart på många sätt. När du blandar den med jord i botten av krukan får jorden en luftigare struktur. Pimpsten är också bra på att hjälpa jorden att behålla denna luft och att hålla den fuktig. Testa även att lägga pimpsten runt rothalsen på växten du planterar för att undvika vanliga växtsjukdomar. Brukar du ta sticklingar för att få ännu fler växter hemma – eller ge i gå bort-present till dina vänner? Blanda i lite pimpsten när du rotar sticklingarna, så får de en skjuts på vägen.

Odlingssand – för tyngd och stadga. Medan pimpsten ger luft till jorden, ger odlingssanden tyngd och en mer stabil struktur. Sanden leder bort överskottsvattnet om du råkar vattna för mycket (och vem gör inte det ibland?) och växterna står stadigt. Blanda lite i din vanliga planteringsjord om du är ute efter den här effekten. Precis som med pimpsten trivs dina sticklingar i odlingssand. Eftersom den är stabil gör den att sticklingarna rotar sig som de ska. Psst, odlingssanden gör också att du förhoppningsvis slipper sorgmyggor och mossa!

”Tänk hållbart! Bli en jordskötare – förbättra din jord med biokol och maskgödsel”

Biokol – klimatsmart och näringsrikt. Biokol passar dig som vill vara klimatsmart och samtidigt ge dina växter (och deras rötter) en riktig näringsbomb. Biokolet är nämligen klimatpositivt och bidrar alltså med något extra till klimatet. Biokol är som jordens batteri och kan laddas med näring från kretsloppet och föra den tillbaka till jord och växter. Som om det inte vore nog balanserar biokol pH-värdet och ger möjlighet för mikroberna i jorden att frodas. Om du har trädgård kan du blanda det med kompostjord eller gödsel så blir jorden extra näringsrik.

Lera – ger fukt och håller näring. Vill du slippa problemet med att växterna slokar och ser ledsna ut i perioder när du inte kommer ihåg att vattna lika ofta som du borde? Prova att blanda jorden med klassikern lera! Lera är lite av en blandning av råvarorna vi nämnt hittills. Den ger en tät jord som är fuktig och håller näringen – dessutom blir dina växter faktiskt lättare att vattna! Leran är också snäll mot rötterna när du planterar växten. Akta bara så du inte blandar i för mycket lera, för då finns risken att jorden blir för tät och växterna får för lite syre. Tänk en tredjedel lera till tio delar jord ungefär. Läs mer här om vad du kan göra för roliga saker med lera.  

Maskgödsel – en effektiv jordförbättrare. Gödsel producerat av daggmaskar gör underverk för din jord. Förutom att det är en till klimatsmart jordförbättrare så hjälper det rötterna att bli starkare och ger massor av näring. Blanda lite maskgödsel direkt när du planterar i jorden, det här är nämligen också en snabb rackare som stimulerar växterna att växa fort och mycket. Vi pratade om sticklingar nyss – maskgödsel gör att du snabbt får se resultat på den fronten.

Hasselfors Garden har tagit fram en ny serie av rena råvaror som kan användas som jordförbättring eller i sig själva. Serien kallas för jordkompisar. Kolla in filmen nedan för inspiration och hur du använder råvarorna.

149

3br

Lyckas med dahlia – från förodling på våren till vinterförvaring

$
0
0

Förkultivering av dahlior

Knölarna går inte att plantera ut innan risken för nattfrost är över, och kan lätt torka om man inte har en bra förvaring hemma. Då kan man börja att förkultivera dem. Det kan man även göra med dahliaknölar som man vill väcka efter vinterförvaringen. Man vinner en blomtid på ca 2-3 veckor tidigare än om de sätts ut direkt i rabatten. En annan anledning till att förodla är att plantan hinner växa till sig lite och få ett förskott mot sniglar och snäckor som älskar de späda skotten.

Dahliaknölarna ska vara spänstiga och får inte ha torkat och skrumpnat in när du väljer dem i butiken.

Var noggrann när du väljer dahliaknölar i butiken. De får inte vara uttorkade och skrumpna, då har de legat för länge. Välj de som är fasta och gärna visar ”ögon” (små toppar på knölen där skotten kommer att växa ut).

Förodla dahliaknölarna i stora tråg eller i enskilda krukor.

Så förkultiverar man dahlior:

  1. Fyll en stor kruka eller hink med planteringsjord (gärna sandblandad torvjord).
  2. Sätt i knölarna försiktigt. De ska stå grunt.
  3. Vattna sparsamt. Jorden ska bara precis hållas lite fuktig men inte blöt.
  4. När risken för nattfrost är över kan man sätta ut dahlian i rabatten (eller så kan den fortsätta att växa i krukan).
Dahlior är lättskötta och vill ha jämn vattning under sommaren.

Skötsel av dahlia

När du planterar ut dina dahlior på friland kan du tillsätta lite kogödsel från påse längst ner i planteringsgropen. Plantera ca 10 cm djupt, avstånd 50 – 75 cm beroende på hur höga de blir. Näringsvattna några gånger under säsongen fram till blomningen, sen börjar de sin avmognad inför vintervilan. Jämn vattning är viktigt, speciellt om de växer i kruka. Vill man få buskigare plantor kan man toppa dem när de blivit ca 15-20 cm höga. Riktigt höga dahlior kan behöva bindas upp mot en stödpinne. Det är enklast att placera den på plats redan vid planteringen, så att man inte riskerar att skada knölarna.

Överblommat tas bor under helt säsongen. Det förlänger blomningen och förhöjer hela utseendet på plantan. Ta sedan upp knölarna efter första nattfrosten och förvara dem på en frostfritt plats till nästa vår, gärna i en luftig låda fylld med torvmull.

Dahliasläktet har en av de största variationerna av färger och former på blommorna.

Odla dahlia i kruka

Välj stora krukor som står stabilt. Allra bästa jordkombinationen är en välgödslad urnjord underst och en lättare, sandblandad jord överst (såjord eller kaktusjord kan funka). Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren. I övrigt följer du samma skötselråd som ovan. Mer om dahlior i rabatter och sköna kombinationer i kruka.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

Papegojtulpaner – svulstiga tulpaner med extra allt!

$
0
0

Papegojtulpaner historiskt

Papegojtulpan Tulipa gesneriana (Papegoj-Gruppen) omfattar sent blommande tupansorter med förvridna och fransiga blommor. På 1600-talet var papegojtulpaner föremål för många målningar. Människor var helt galna i dessa blommor 1665 – alla ville ha dem! Och varför inte? En papegojtulpan är ett fantastiskt levande konstverk, den ena mer extravagant än nästa.

Även efter sin högsta blomning, när de börjar vissna lämnar de ett vackert intryck. Det är inte konstigt att de namngavs efter en så färgad fågel – papegojan. Även om de finns i alla tänkbara soliga färger är det förmodligen de flerfärgade sorterna som pockar på mest uppmärksamhet. Ytterligare en intressant egenskap är att alla blommor visar mer eller mindre inslag av grönt på hyllebladen.

'Black Parrot' tillsammans med förgätmigej. Sorten 'Libretto' har krämiga färger med strimmor av grönt.

Egenskaper hos papegojtulpaner

Papegojtulpanerna är faktiskt en trevlig liten gåva från moder natur. Detta beror på att deras bisarra blomformer inte är resultatet av mänskliga korsningsasträngningar, utan förekommer som spontana mutationer av en vanlig tulpan. Sorterna är kända för sina imponerande blommor som kan nå en diameter av 12 centimeter. Ståndarna är kontrasterande svarta. Deras kronblad är vridna eller har djupt kantade marginaler och är ofta två- eller trefärgade, med flammade strimmor eller en kaotisk blandning av färger.

'Estella Rijnveld' en slående papegojtulpan med sina rödvitrandiga blommor. Till höger 'Cracker'.

Skötsel och plantering av papegojtulpaner

Dessa primadonnor brukar dyka upp senare än andra tulpaner. Men det är väl värt väntan, och man kan med fördel använda dem för att förlänga tulpansäsongen i rabatterna. Lökarna planteras från september och ända fram till december, så länge jorden är bar och grävbar. Var noga med att ge dem en plats i full sol eller delvis skugga. De fungerar i de flesta jordar, så länge det är väldränerat. När deras långa eleganta stammar når höjder på upp till 50 centimeter kommer deras blommor strax att slå ut. Solens värme hjälper knopparna öppna sig långsamt och avslöja större och större kronblad i bländande färger.

'Apricot Parrot' har smarriga färger i aprikos, vitt och grönt. Papegojtulpanen 'Mysterious Parrot' ger fantastiska lila fransiga blommor med gröna strimmor.

Blommar papegojtulpaner om?

Papegojtulpaner ger mest första året. Du kan vara glad om några blommar om nästa år. För större chans att få omblomning kan man ge lite lökgödsel eller benmjöl vid planteringen. Efter blomning kan man skära av fröställningen, men bladen måste få vissna ner helt innan de tas bort, så att näringen kan återgå till löken. För att säkra återkommande blomning bör du plantera nya varje höst.

'Gemma' sort med rosa nyanser. Papegojtulpanen 'Flaming Parrot' lockar ögonen till sig med sina gula och röda ränder med gröna strimmor.

Plantera gärna många lökar för att plocka. De är utmärkta snittblommor och tulpaner som håller länge. Papegojtulpaner trivs även fint i krukor. Sätt dem tre gånger lökens storlek på djupet.

Foto och fakta: Bulb.com

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!

Rosenöga ger rik blomning för sommarens kruka och rabatter

$
0
0

 

Rosenöga 'Twinklebells Purple' till vänster.

Rosenöga Coreopsis rosea finns i en ny serie som kallas för ‘Twinklebells’, då de lyser upp som stjärnor i trädgården eller på balkongen. Dessa nya sorter kommer från det sydkoreanska förädlingsföretaget Uriseed. Sorterna finns i tre färger: ‘Twinklebells Pink’, ‘Twinklebells Purple’ och ‘Twinklebells Red’.

Tre sorterna i Twinkelbell-serien – Red, Pink och Purple.

Användningsområden för rosenöga

Plantorna blir ca 30 cm höga och 20 cm breda, men sätts de ut i en rabatt på friland kan de bli ännu högre och frodigare. Rosenöga i Twinklebells-serien ger mängder av små lysande blommor. Blomningen är väldigt lång och kan variera lite beroende på när man köpt in dem och var i landet man bor, men från tidig vår till sen höst brukar de leverera.

Rosenöga gör sig som solitärer i kruka på balkongen eller uteplatsen, men det går även att plantera in dem i perennrabatten. De kan klara temperaturer ner till -18° C, men räknas inte som perenner, utan används som ettåriga sommarblommor.

Rosenöga 'Twinkle Pink' tillsammans med ett lågt prydnadsgräs.

Bra samplanteringsväxter

I rabatter passar rosenöga med flera olika perenner och prydnadsgräs. Om vi ska nämna några fina kan man förstärka uttrycket med de liknande men större blommorna från solhatt Echinacea purpurea.
Blåsvingel Festuca glauca är ett litet blågrönt gräs, som passar fint vid fötterna av rosenöga, alternativt friskt grön japansk starr Carex Morrowii ‘Irish Green’. Jätten afghanperovskia Perovskia atriplicifolia med sina stora himmelska flor i lila ger höjd åt samplanteringen.

Rosenöga är lättskötta. Vattna jämt hela sommaren. Här sorten 'Twinklebells Red'.

Skötsel av rosenöga

Rosenöga älskar soliga platser men vill inte stå för torrt. Låt dem inte torka ut helt, utan välj en jord som kan hålla fukten en aning. Plantera i en mullrik jord och ge en jämn liten näringsgiva av blomsternäring vid varje vattning, speciellt i krukor då näringen snabbt tar slut i jorden. Tar man bort blomstjälkar efter hand som de blommat över, kommer de att blomma kontinuerligt. Annars kan man trimma ner allt överblommat, så kommer det ett andra flor under sommaren.

FOTO: GASA young plants

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs i att odla i pallkrage!

Lyckas med pallkragen

  • En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
  • Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
  • 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!

Boka trädgårdskursen!

Känn igen perennerna när de spirar och gror!


Så funkar funkia – en lättskött och tacksam perenn för skugga och sol!

$
0
0

Välja funkia Hosta utifrån läge

Olika bladfärger på funkia kräver olika mycket ljus. Det finns känsliga funkior som lämpar sig för skugga, medan andra går bra att ha i full sol, så länge de vattnas regelbundet. I skugga brukar bladen också bli större, medan de får fler blad och blommor i solen.

Daggiga gråblå funkior trivs i halvskugga och skugga.

Några generella tumregler för bladfärg:

  • gröna funkior funkar i sol eller skugga
  • gulbladiga klarar sol till halvskugga (ljusare läge ger gulare blad)
  • daggiga blågrå funkior vill ha skugga till halvskugga
  • brokbladiga bränns lätt och vill ha halvskugga till skugga (vitbrokiga lyfter en skuggig plats)
Vitrandiga funkior lyser upp i mörka vrår och skuggiga lägen. De kan vara känsliga för starkt solljus.

Plantera funkia

Funkia är inte kräsen vad gäller jord. De flesta rabattjordar funkar så länge de är genomsläppliga, men blanda gärna in fuktighetshållande material som kompost. De fungerar fint i sur jord och trivs finfint i woodlands med rododendron och andra surjordsväxter. Det går att plantera funkia från kruka under hela säsongen, men bästa tiden är våren eller hösten, när man stör dem minst. Plantera dem i samma höjd som marknivån.

Funkior trivs där det är fuktigt och är bra kantväxter vid dammar.

Skötsel och förökning av funkia

Vattna funkia regelbundet. De gillar inte att torka ut. Hård stråle mot eller vattendroppar som ligger kvar i stark sol kan ge skönhetsskador på de stora bladen, så rikta hellre vattenstrålen mot marken. Gödsla på våren och ge gärna en liten giva näring vid bevattning under sommaren. Funkia sköter sig själva i stort sett, men man kanske vill klippa av överblommade stjälkar för att de ser skräpiga ut.

Man odlar funkior främst för deras vackra blad, men de har även fina blommor i vitt eller lila, som är ypperliga som snittblommor.

Funkia kan stå på samma växtplats i många år. Vill man flytta dem är våren eller hösten bästa tiden, men de klarar flytt under hela säsongen, även om de ser lite bedrövliga ut i några veckor. Passa på att dela dem när du omplanterar. De har grundliga rötter, men väldigt starka. Gräv upp dem och såga itu rotklumpen, alternativt använd en riktigt vass spade/kniv. Plantera varje del direkt, så växer de till full storlek inom några år. Det är lätt att få många plantor. Föröka och använd dem som kantväxter.

Lek med kontrasterande bladverk och kombinera funkia med ormbunkar och låga marktäckare.

Sniglar gillar Hosta-släktet. De både kalasar på bladen och gillar att gömma sig i skuggan i det täta bladverket. Funkior tar inte jättestor skada, men det kan bli lite fula hål i bladen. Se till att vattna på morgonen och inte på kvällen, för att inte bädda åt sniglarna.

Alla funkior är ätliga. Man skördar bara de unga skotten tidigt på våren.

Äta funkia? Jodå, de unga skotten är mjälla och du kan skörda några stycken precis som du skördar rabarber utan att skada plantan. Stek dem i smör med salt och vitlök eller ät dem råa tunt skivade i sallad.

Funkior är mångsidiga med sina stora vackra blad. De är formstarka och går därför att använda både som kantväxter och som solitärer i kruka.

Funkia går bra att odla i kruka

De flesta funkior trivs utmärkt i kruka, men bladen kan bli lite mindre än på friland. I kruka blir kravet på vattning och näring större. Är krukan frosttålig går det jättebra att övervintra funkia utomhus i södra Sverige. De bör omplanteras och få ny jord vart annat år.

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs för nybörjare

Trädgård för nybörjare!

  • Lär dig hur du får en vackrare trädgård där något alltid blommar!
  • 18 lektioner om rabatter och köksträdgård – från grunden
  • Bekämpa skadedjur och gynna nyttodjur
  • Checklistor med årstidernas allra viktigaste göromål

Boka trädgårdskursen!

rensa

1ar

8nr

blaredskap

Viewing all 198 articles
Browse latest View live