
Nävor Geranium är generellt anspråkslösa perenner, som inte kräver att man daltar med dem. Många arter blir till marktäckare och hjälper till att hålla rabatterna lättrensade, och de vackra blommorna och bladverket passar fint att kombinera med andra växter. Några arter växer i formstarka kuddar och blir utmärkta kantväxter, även efter att blomningen är över. De finns i olika höjd och färgskalan för blommor går i lila och rosa, med några sorter i vitt. Rådjur och sniglar brukar inte ge sig på nävor, vilket är ytterligare en anledning att strössla med dem i trädgården, men det gäller att välja rätt sort som passar för platsen då vissa arter gärna breder ut sig.

Plantera och sköta nävor
De flesta nävor trivs i vanlig planteringsjord, gärna näringsrik med mycket organiskt material. Marken ska vara väldränerad, för att de inte ska bli stående i vinterfukten. Det finns nävor för alla lägen och generellt föredrar de halvskugga. I gassande sol får man se till att vattna ordentligt, eller ha högre perenner och buskar som kan erbjuda lite vandrande skugga och svalka. I full sol blommar de över snabbare och bladverket blir inte lika frodigt.

Klippa ner nävor för en andra blomning
Efter blomning på försommaren kan vissa nävor se trista ut och lägga sig ut åt sidorna. Då kan man klippa ner plantorna hårt och snart kommer en ny omgång blommor. Exempel på såna nävor är blodnäva G. sanguineum, spansknäva G. endressi och praktnäva G. himalayense är sådana. Nävor går att föröka både från frö och genom att dela plantorna, det sistnämnda går snabbast.

Nävor för skuggiga lägen
I woodlands eller i rabatter i de skuggigare delarna av trädgården kan brunnäva, flocknäva och skuggnäva få breda ut sina marktäckande höga mattor. Tilläggas bör att de sprider sig villigt genom självsådd, så att vissa trädgårdsägare ser dem som ogräs i vanliga rabatter om man inte vill rensa kontinuerligt. Därför är det bäst att välja rätt näva. Dessa nävor är tåliga även i svåra lägen som kombinerad skugga och torka. De blommar under juni till juli.

Flocknäva G. macrorrhizum – tillhör de allra tåligaste perennerna för skugga och torra lägen, men de fungerar även i sol. Arten har ett tätt grönt bladverk som doftar gott och skiftar färg på höstkanten. Blommorna är starkt cerise och blir ca 30–40 cm hög. Bland de populärare sorterna är ‘Spessart’ med ljusrosa nästan vita blommor, som övergår till dekorativa cerise blomställningar, samt ‘Ingwersen’s Variety’ med ljusrosa blommor. Båda blir 25–30 cm höga. Härdighet B.

Liten flocknäva G. x cantabrigiense – är med sina namnsorter riktigt bra marktäckare och används ofta i offentliga planteringar. De är en korsning av G. macrorrhizum och dvärgnäva G. dalmaticum (20–30 cm höga). Sorten ‘Karmina’ är cerise och sedan går de i fallande skala mot blekrosa från ‘Camebridge’ till ’Biokovo’, till den nästan vita ‘St Ola’. Härdighet B.

Brunnäva G. phaeum – en hög art (40–80 cm), som fyller stora ytor snabbt på ett ängslikt sätt. Arten har mörkt purpurfärgade, nästan bruna blommor, sorten ‘Chocolate Chip’ har de mörkaste. Inte fullt så brun är ‘Samobor’, som även har en brun dekorativ teckning på bladen. ‘Raven’ har mörkt purpurvioletta blommor, medan ‘Album’ har vita. Även andra färgvarianter i ljusrosa och violett finns. Härdighet B.
Skuggnäva G. pyerenaicum – blommar länge från juni. Spridningsvillig. Bladverket blir ungefär 20 cm högt, medans de rikliga små blommorna svävar på 40 cm höga skaft ovanför. Arten har rosa blommor, namnsorten ‘Bill Wallace’ violetta och ‘Summer Snow’ som det låter – vita. Härdighet B.
Nävor för soliga lägen
Det här är tåligare nävor som klarar lite torka. De blommar tidigare på säsongen i slutet av maj och början av juni. När de blommat över kan de klippas ner för att blomma om. Förutom perennarabatter, passar dessa solälskare i stenpartier och även ihop med kryddväxter, speciellt om man vill anlägga en grusträdgård med medelhavskaraktär.
Kashmirnäva G. clarkei – får ett vackert busklikt växtsätt med fingrade djupflikiga blad (50 cm hög). Namnsorterna ‘Kashmir Pink’, ‘Kashmir Purple’ och ‘Kashmir White’ finns. Blommar juni–juli. Härdighet B.

Nätnäva G. rendardii – har ett annorlunda blågrönt bladverk med håriga grunt fingrade blad. Blommorna är vita med lila ådringar, och kommer i juni – juli (ca 25 cm höga). ‘Philippe Vapelle’ är en sort med djupt violetta blommor. Härdighet C. Hybriden ‘Chantilly’ har samma har vackra bladverk och blekrosa blommor.
Flocknäva (se ovan under skuggiga lägen).
Små nävor till kanter, stenpartier och torra lägen
Oftast är det lite torrare och soligare i kanterna, och då passar låga tuffa nävor som är täta och håller formen. De vill ha väldränerad jord, gärna sandblandad och inte allt för näringsrik.

Blodnävan G. sanguineum – har vi vildväxande i Sverige. Får cerise blommor i juni till augusti, 15 cm hög, men namnsorterna varierar i blomfärg och höjd. En vanlig sort är ‘Max Fre’ med rödvioletta blommor och tätt bladverk som får fin höstfärg, 15 cm. ‘Tiny Monster’ liknar den förra, men är högre, 35–40 cm. ‘Elke’ har söta rosa blommor med vit kant och öga, 30 cm. ‘Apfelblüte’ har näpna blekrosa blommor, 15 cm. Den vita ‘Album’ får bronsröd höstfärg, 25 cm. Härdighet A.
Ögonnävan G. subcaulescens – liknar blodnävan ovan. Sorten ‘Giuseppii’ är rödviolett med mörka nerver och mitt, ‘Splendens’ har dessutom en liten vit ring kring den mörka mitten.

Silkesnäva G. cinereum och jordnäva Cinereum-Gruppen – är perfekta kant- och stenpartiväxter. De bildar små låga tuvor, 10–15 cm höga, och får mängder av söta blommor i juni–september. Namnsorten ‘Ballerina’ har ljuslila blommor med mörkt purpurfärgad mitt och ådring, bladverket är grågrönt. En hel serie JOLLY JEWEL finns i alla möjliga poppiga nyanser av röd korall till magenta. Härdighet B.
Nävor för sol till halvskugga
Flera nävor klarar både och, att stå i soldränkta rabatter eller i halvskugga. Man kan tänka på att vattna lite extra under torra perioder om de står i solen.
Spansknäva G. endressii – en effektivt och låg marktäckande näva, 30 cm. Blommar rikligt med rosa blommor i juni till september. Passar fint vid fötterna på en buskros. Härdighet B.
Praktnäva G. himalayense – en snabbväxande näva som lämpar sig för förvildning och som hög marktäckare. Den blir ca 40 cm hög med blåvioletta blommor i juni–juli. Kan se risig ut efter blomning, men återhämtar sig snabbt efter nedklippning. Den populäraste namnsorten är ‘Gravetye’. Sorten ‘Plenum’ får rödvioletta blommor och blir 30 cm. Härdighet B.

Kungsnäva G. x magnificum – är en ståtlig hybrid med sin höjd på 60 cm. Den liknar praktnävan med sina violetta blommor, men är högre och har blad som är större och inte lika finflikiga. Både praktnäva och kungsnäva döljer överblommade vårlökar som tulpaner bra. Sorten ‘Rosemoor’ får mörkt blåvioletta blommor och ‘Blue Blood’ blåvioletta blommor med purpurådring, 45 cm. Härdighet B.

Ängsnäva G. pratense – en lättodlad näva, som blommar från juni till augusti. 50 cm hög. På den rena arten är blommorna violetta, men det finns många färgvarianter bland namnsorterna. ‘Striatum’ (alt. ‘Splish Splash’) är söt med sina blåvitrandiga blommor, 70 cm. Sorten ‘Midnight Reiter’ är bland de läckraste med sitt nästan svarta bladverk och ljusblå blommor, 30 cm. Även ‘Purple-haze’ har mörkt bladverk, men med rödvioletta blommor och är högre, 70 cm. ‘Double Jewel’ har fyllda vita blommor med rosa mitt, 40 cm. Underarten G. pratense f. albiflorum har flera vita sorter. Härdighet B.
Armenisk näva G. psilostemon – här kommer en härlig näva med stora vackert gröna kuddar, som vackert väver ihop sig med övriga växter i rabatten. Får lysande cerise blommor med svart öga i juni till augusti, 70 cm hög. Härdighet B.
Kronnäva x oxonianum – är en korsning på spansknäva och påminner om den genom att breda ut sig i täta tuvor och blomma i rosa hela sommaren, 40 cm. Bladverket doftar aromatiskt och namnsorterna har ofta mörka teckningar på bladen som påminner om zonalpelargoner. Här hittar man många namnsorter – ‘Rose Clair’ och ‘Claridge Druce’ har rosa blommor, ‘Walter’s Gift’ ljusrosa blommor med cerise ådring. ‘Spring Fling’ köper man för det vackra bladverket med blekt gulgröna blad som har stänk av grönt och rosa. Härdighet B.

Trädgårdsnävor – kallas en mängd hybrider som hamnar direkt under släktnamnet. De har förädlade egenskaper från sina föräldrar och är mycket odlingsvärda.
Geranium ‘Rozanne’ röstades fram till århundradets perenn vid Chelsea Flower Shows 100-årsjubileum och har fått en mängd andra utmärkelser. Den breder ut sig i stora vackra tuvor och blir en hög marktäckare på 40–60 cm. Blommorna är ljuslila med vit mitt och mörka ståndare. Blommar länge från juni till september. Härdighet A.
Geranium ‘Ann Folkard’, ‘Anne Thompson’ och ‘Patricia’ är alla tre trevliga ceriseblommande nävor, 50–80 cm höga. Härdighet B.
Lär dig så från grunden!
- En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
- Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
- Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.