Var tredje villaägare överväger att skaffa en robotgräsklippare, enligt en ny undersökning (Trädgårdsbarometern, utförd av undersökningsföretaget Yougov, 2018). Men hur fungerar det om man gillar att fixa i trädgården? Vågar man gräva? Blir man påkörd? Här kommer svaren på de undringar man kan ha som trädgårdsentusiast.
Måste robotgräsklipparen gå i trädgården hela dagarna?
SVAR: Man ställer in tiden då man vill att robotgräsklipparen ska vara igång, till exempel dagtid mellan åtta och fem. Är man mycket ute i trädgården och jobbar kan man stänga av den tillfälligt, så att man slipper hoppa undan när den kommer, eller slipper tänka på var man lägger sina redskap. Klipper den dagtid står den ungefär halva tiden i sin laddstation, dit den tar sig själv när batteriet behöver laddas. Den blir snabbt lite som ett husdjur, och man tittar efter den och undrar var den håller hus. Många ger till och med sina robotar namn.
Vad händer om robotgräsklipparen blir stulen?
SVAR: De allra flesta robotar blir oanvändbara om de stjäls, då de är försedda med en kod som man måste knappa in för att den ska starta. Andra är försedda med spårsändare där man på en GPS kan se var de befinner sig. En del larmar också så fort de blir tagna ur sitt klippområde.

Kan man inte ha den igång på natten istället?
SVAR: Då är det fuktigt i gräset, resultatet kan bli sämre. Nu marknadsför dock flera varumärken sina modeller som ”nattdjur”. De är försedda med strålkastare för att kunna gå nattetid. Men som trädgårdsvän värnar man nog också om djurlivet och då ska man veta att små djur, som igelkottar, är aktiva nattetid och kan skadas allvarligt av en robotgräsklippare. De burrar ihop sig i gräset när den kommer och blir sedan skalperade. Bäst är därför att köra dem på dagen.
Ställer man in exakt hur robotgräsklipparen ska röra sig?
SVAR: Nej, den rör sig slumpmässigt. När robotgräsklipparen når avgränsningssladden, ett träd, en ram till en odlingslåda eller till exempel en mur, så stannar den, vrider åt något håll och fortsätter sedan igen, tills det tar stopp.
Många modeller står och ”dansar ringdans” på ställen där gräset är extra tjockt, de känner då av att det behövs lite extra klipptid. Man kan också ställa in en del modeller så att de klipper oftare på vissa delar av mattan.
Vi har en besvärlig tomt med en slänt och lutning, hur går det?
SVAR: Idag finns kraftigare modeller som klarar rätt tuff lutning. Det är värre med gropigheter och sänkor runt till exempel träd, där roboten riskerar att dimpa ner med nosen före och fastna. Sådana områden måste då avgränsas.
Men om tomten är stökig med smala passager?
SVAR: Det går att bemästra det mesta. Man kan lägga en slinga som fungerar enbart som en transportled för roboten, så att den leds från ett klippområde till ett annat.

Kan man ha möbler ute på gräsmattan?
SVAR: Nej, det kan bli problem. Ibland kan det gå. Man bör vara hemma de första dagarna och observera hur robotgräsklipparen rör sig, då ser man om den fastnar mellan några stolsben, eller inte.
Hur klarar roboten rabattkanter och kanterna runt till exempel odlingslådor?
SVAR: Man måste finputsa efter den, exempelvis vid kanter och murar där den inte kommer åt.
Kan robotgräsklipparen klippa när det regnar?
SVAR: Hur bra den klipper i blött, lite högre gräs kan vara det som skiljer de riktigt vassa modellerna från de mer ordinära. Annars bevakar man vädret och stänger helst av den vid kraftigt regn. Men gör man inte det stannar den bara, och en del modeller åker till sin laddstation. Roboten tar inte skada av regn, dock ska den inte användas vid åska, då kan den skadas.
Vad kostar en robotgräsklippare?
SVAR: De finns i prisklasserna från 4 000 – 45 000 kr. De dyrare modellerna har större klippbredd, kapacitet och fler finesser. Tänk på att välja en modell som klarar din gräsmattas storlek och terräng.
Kan man installera en robotgräsklippare själv?
SVAR: Det går att själv gräva ner avgränsningskabeln som ska löpa runt det område som roboten ska arbeta i. Att sedan få igång gräsklipparen brukar vara enkelt. Men det kan vara väl investerade pengar att anlita någon som gör det. Passa då på att ställa alla dina frågor och fotografera hur kabeln grävs ner runt rabatter och andra planteringar, så att du kommer ihåg! Då har du också någon att ringa om något sedan krånglar. Man kan även passa på att lära sig hur man senare kopplar på mer kabel och avgränsar nya planteringar. Många återförsäljare erbjuder installation, eller arbetar ihop med någon som gör det. Det ingår dock inte i priset för robotgräsklipparen.

Fördelar med robotgräsklippare
- Man slipper klippa – och får tid över till roligare sysslor.
- Slut på gräskrattning. Klippet blir så smått att det inte syns.
- Det blir tyst!
- Gräset gödslar sig själv. Allt klipp går tillbaka till mattan.
- Mattan är hela tiden lika lång – och du bestämmer höjden.
- Robotgräsklipparen är miljövänlig och energiförbrukningen minimal.
- Besvär av gräsallergi lär lindras. Roboten klipper lite i taget och allergen-nivåerna i luften minskar. Välj en modell med rakblad, det klipper istället för river.

Nackdelar med robotgräsklippare
- Robotgräsklippare är initialt en dyr investering. Numera finns små, bra modeller för under 10 000 kr, men det blir ändå dyrare än andra alternativ.
- Man måste hålla rent: inga glömda spadar, då fastnar roboten. Den skadas inte, men stannar och måste startas om.
- Har man många äppelträd får man plocka fallfrukt varje morgon. Blir det för många äpplen riskerar man att roboten kör fast och stannar.
- Man måste avgränsa öar av växter, hallonsnår, rabatter (men inte träd) och liknande med en avgränsningssladd som grävs ner några centimeter i marken och kopplas på slingan som löper runt hela klippområdet. Detta görs vid installationen, men om man sedan vill flytta eller anlägga nytt måste man gräva ner en ny sladd, eller avgränsa på annat vis, med en träram, stålkant eller dylikt.
- Man kan bli lite hämmad att sätta spaden i jorden. Man vill ju inte ha av sladden. Går den av är den dock mycket lätt att reparera, inte mycket svårare än att byta en glödlampa. Lär dig alltså att laga sladden själv!

Tips: LÅT DIG INTE LURAS! Idag går det mesta att köpa på nätet, så även trädgårdsmaskiner – och robotgräsklippare. Men tänk på att det kan vara bra att ha någon att fråga om det trasslar. Många lokala återförsäljare är riktigt bra på de märken de jobbar med, och kan både komma hem och titta på din tomt och hjälpa till med installationen (ingår ej i priset). Låt inte Google bli din enda informationskälla, och lita enbart på oberoende tester med en avsändare du känner till, till exempel Råd & Rön och bäst-i-test.se (se upp med sidor med liknande stavning!).
TEXT: Ann Fredlund och Anna Lagermann
Lär dig hushållskompostera!
- En onlinekurs som lär dig att lyckas med en hushållskompost.
- Lär dig hela kompostprocessen; allt du behöver och hur du går till väga.
- Din lärare är biologen och kompostexperten Gunnar Eriksson.
- Gå kursen var som helst – i soffan, på caféet eller ute i trädgården!