Quantcast
Channel: Allt om Trädgård
Viewing all articles
Browse latest Browse all 198

Så här binder man en julkrans, plus mängder av inspirationsbilder!

$
0
0

Julkransar med kottar

Julkransar med kottar
Julkransar med kottar

Alla kottar går att använda till julkransar – grankottar, tallkottar eller lärkkottar. Du kan fästa dem på kransen på tre sätt; vira en ståltråd runt de understa fjällen på kotten och böj sedan tillbaka så att det bildas två stänglar, limma på kottarna med hjälp av t ex limpistol, eller slutligen vira diskret en tunn ståltråd mellan fjällen och runt stommen.

Lekfulla kransar med skogens djur

Kransar med skogens djur
Kransar med skogens djur

Hitta prydnadsdjur som hjortar, vinterfåglar, ugglor eller andra ”juliga” djur i hobbyaffärer. Fåglar kan komma på pinne, annars kan man enkelt limma på djuren på kransen.

Köp juldekorationer smidigt i vår webbutik!

Julkransar med frukter

Julkransar med frukter
Julkransar med frukter

Vilka frukter andas jul för dig? Du kan använda det mesta. Prydnadsapel högst upp till vänster, fästs tillsammans med ormhasselns grenar på en mosstomme.

Uppe till höger har man repat strimmor på lime och torkat dem. Lime samsas med kanelstänger, ädelgran, rysk martorn, kottar och minikrukor.

Nere till vänster syns apelsiner mönstrade av nejlikor, citroner och röda äpplen på en stomme av gran, idegran och någon ljusare tuja. De små röda kvistarna består av mininypon och skimmiabär.

I högra nedre hörnet syns röda äpplen, murgröna och vitblommande skimmia.

Vilda kransar med naturtema

Vilda kransar med naturtema
Vilda kransar med naturtema

Hämta in några kvistar av dina vintergröna buskar och träd eller ta en tur i skogen (alltid fråga markägaren innan man skär av kvistar). Här har man mixat allt ifrån lingonris och bara lärkkvistar, till tuja, enris och gran.

Julkransar med extra allt!

Julkransar med extra allt
Julkransar med extra allt

Bind en grundstomme av gran- eller tallris tillsammans med kvistar av röda bär i blomsterhandeln (både levande och såna i plast som man kan återanvända år efter år). Pynta sedan överdådigt med rosetter av rutiga band, och massa annat juligt krimskrams i rött. Tricket är att hålla sig till färgerna rött och grönt, för att kransen inte ska upplevas för rörig.

Julkransar med mossa

Julkransar med mossa
Julkransar med mossa

Mjuka julkransar eller hjärtan av mossa. Till vänster har man fäst på flera olika sorters mossor på stommen. I mitten utgör mossan stommen, som man dekorerat med skimmia och mininypon längst ner. Till höger har hjärtan formats av ståltråd och mossan har virats runt med en ännu tunnare ståltråd. Enklare än så kan man nog inte binda en krans (eller hjärta). Läs även: Mys till det vid entrén inför advent och jul!

Material till att binda julkrans

Stommar till kransar man köpa eller fixa själv. De kan bestå av halm, ståltråd, kvistar eller styrolit. Ståltrådar som är avsedda för kransbindning köper man i hobbyaffärer eller i blomsterhandeln. Grövre ståltrådar används till att bilda stomme, samt för att fästa objekt som inte har egna skaft. Tunnare ståltrådar används för att surra och fästa runt stommen. Ha gärna en sax och sekatör redo. Se förslagen ovan för massa material man kan använda till julkransarna.

Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams.
Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams och breda band.

Så här binder du en julkrans steg-för-steg:

  1. Börja med att förbereda allt material, genom att klippa det i lagom bitar och lägga i högar. Det blir så mycket enklare att montera sedan.
  2. Kottar, frukter, kulor eller annat material som inte har ett skaft, virar man en ståltråd runt eller igenom, och böjer tillbaka ner, så att det blir en stadig ”stjälk” under som man kan hålla i.
  3. Istället för att binda en och en av växterna, sätter man först ihop dem till minibuketter.
  4. Minibuketterna fäster man sedan individuellt vid stommen genom att vira ståltråden runt basen av buketten. Försök att inte platta till spretande grenar för mycket. Det är bättre att komma åt med ståttråden under några spretande utskott.
  5. Du behöver inte klippa av tråden, utan fortsätter att montera nästa bukett och nästa, tills du är hela varvet runt.
  6. Många brukar tycka att slutet är lite trixigt. Gör bara en eller två mindre buketter, som täcker övergången. Se gärna på filmen nedan, så ser du hela processen.

Bildkällor: frenchcountrycottage.net, songbirdblog.com, Habitually Chic, Mil and Dil Designs, Etsy, ink361.com, liveinternet.ru, lepetitchouchou.com.br, risulintu.net, Wunderweib, siberiack.exblog.jp, aboutgarden.it, IndulgyPinterest

Bästa julklappen – ge bort en av våra populära trädgårdskurser online!

Presentkort för Allt om Trädgårds webbkurser


Viewing all articles
Browse latest Browse all 198

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!