
Höstsådd kan ge många fördelar, så det är väl värt att pröva. Jag höstsår en del av mina grödor i köksträdgården varje år. Det ger dock varierande resultat, men man lär sig av de misstag man gör och det blir då bättre för varje gång. Det ska sägas att höstsådd passar bäst på lätta, väldränerade jordar, då fröerna lätt kan ruttna under vintern om jorden är blöt, kompakt och lerig. Bäst är det också om jorden har tjäle under vintern.

En av fördelarna med att höstså är att man tidigarelägger skörden med ett par veckor på våren. Plantorna blir också oftast kraftigare vid höstsådd än vid vårsådd. Dessutom fördelas arbetet i trädgården bättre och man får mer tid över för alla de andra, oändligt många vårsysslorna. Vissa köksväxter kräver att bli sådda/planterade på hösten för att bli riktigt bra; jag tänker då främst på vitlök och jordärtskocka. Där säger vi förstås inte att vi sår, utan att vi sätter vitlök eller bulbiller.

När ska man höstså?
Sår du på hösten ligger fröerna i vila under vintern, och sedan gror de först när vårsolen börjar titta fram och värma. Det gäller bara att man inte sår för tidigt på hösten så att fröerna gror för tidigt. Detta gäller både för frösådd och när man sätter vitlök. Den är det absolut sista jag petar ner på senhösten. Om vintern blir mild kan det hända att den tittar upp några centimeter, men det är ingen katastrof, det ordnar sig ändå. I norra delen av landet görs den sena höstsådden precis innan snön lägger sig, normalt i oktober månad. I södra delen av vårt avlånga land väntar man till november.
Förberedelser inför höstsådd
Vad behöver göras med jorden inför höstsådden? Bearbeta jorden, se till att den är väldränerad och rensa bort större ogräs före sådd. Det krävs normalt ingen vattning förrän frampå vårkanten då värmen kommer åter, dock ska du vattna igenom jorden ordentligt vid själva såtillfället. Du behöver inte täcka sådderna med något speciellt annat än vad som står på fröpåsen, inte heller behöver du gödsla.

Grödor som passar för höstsådd
ROTGRÖNSAKER: Morot, palsternacka, svartrot, rättika, jordärtskocka och (de kanske mindre vanliga) rotkardborre och haverrot.
BLADGRÖNSAKER OCH LÖK: Spenat, cikoria, piplök, vintersallat, ramslök, vitlök och målla.
KRYDDOR: Kyndel, libbsticka, persilja, dill, mynta, körvel, oregano och gräslök.
ÄTLIGA BLOMMOR: Ringblomma och pensé.

Text: Tyra Hallsénius Lindhe, Bild: Colourbox
Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr.13/2019
Lyckas med pallkragen
- En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
- Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
- 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!