
Palettblad Plectranthus scuttelarioides (alt. Coleus blumei) är en sommarblomma med fantasifulla mönster och färgstarka blad. Även om de får små ax av blålila blommor, likt salvian, så är det för bladverket man väljer ett palettblad. Det finns mängder av olika mönster och färger på bladverket att välja bland. Allt ifrån limefärgade till koppartoner och mörkt chokladbrunröda, och det är enkelt att se hur man kan kombinera dem med andra växter i oändlighet.

Det är lätt att lyckas med palettblad och den har mycket växtkraft. En planta utvecklas snabbt under en säsong och användningsområdet är stort.
Historiskt kom palettbladet till oss på mitten av 1800-talet från Tropiska Asien. Den spreds snabbt då växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Man smög till sig en stickling och gav bort till vänner och bekanta. Regionalt fick den många smeknamn och har kallats för fattigmanskroton, rumsnässla, praktnässla och nälla. ”Nässla” för att bladen liknar dessa, men utan den brännande känslan. Tvärtom är det hjärtformade palettbladet lite mjukt att föra handen över.

Användningsområden för palettblad
Årets sommarblomma trivs i både krukor och direkt i rabatten, inomhus som utomhus. Med ett sånt mångfald är det inte konstigt att den fått sin utmärkelse. I kruka kan den stå själv som solitär då den snabbt utvecklar sig till en stor buske. Men den passar också utmärkt att kombinera med andra plantor. Palettbladets charmiga bladverk ger spänning åt samplanteringen och lyfter fram andra blommor. De många färgerna och mönstren väcker habegär och gör det svårt att välja bara en favoritsort. Vissa sorter är upprätta, andra nästan hängande, vilket gör att de även passar i ampel.

Skötsel av palettblad
Palettblad vill stå ljust, men akta dem från gassande fönster. Jorden ska vara lucker och porös, det går bra att använda blomsterjord eller urnjord i krukorna. Vattningen är viktig. Vattna kontinuerligt och låt inte jorden torka ut helt. Då får du kraftiga, fina, täta plantor. Gärna en svag giva flytande näring vid varje vattning under växtsäsongen. Tar du in plantan under vinterhalvåret, ska du vara sparsam med näringen under denna period.

Önskar man inte blommorna, går det bra att klippa bort blomknopparna direkt när de visar sig. Det blir ännu tätare bladverk då. Men låter man blommorna bilda frö, kan man så dessa och få helt nya sorter. Annars tar man sticklingar om man vill föröka dem snabbt. Sätt stjälken i vatten och det bildas snabbt rötter. Vill man inte ta in och övervintra plantan av platsbrist, kan man ta sticklingar i augusti, låt dem övervintra och bli till nästa års inneglädje och trädgårdsfröjd.

När Kerstin Ahlvin vurmar för en växt
När Kerstin Ahlvin, välkänd trädgårdsskribent med stor förkärlek för svenska krukväxter och med rötterna i den svenska trädgårdsnäringen får kännedom om årets utvalda brister hon ut i vers:
”För över hundra år sedan kom det, stannade, blev kvar
det färgstarka, kraftiga palettblad, som bara minikrav har.
Beskär det då och då, så blir det buskigt och tätt.
Topparna blir plantor – lätt som en plätt
Låt barnen hjälpa till, det skapar glädje och fröjd
och gamla Mormor blir nostalgisk, riktigt förnöjd.
Komponera, arrangera, plantera ihop det med andra,
inga svårigheter, de kompletterar varandra.
Här finns verkligen färger som på målarens palett
för krukan, lådan, rabatten du hittar din egen lätt.”
Läs mer om Årets Sommarblomma på deras nya hemsida – se tidigare utsedda växter, hur man kombinerar dem och om de svenska odlarna.
Foto: Årets Sommarblomma/@annikasnaturligating
Lyckas med pallkragen
- En onlinekurs i hur du får maximal skörd i en upphöjd bänk!
- Film, fakta och checklistor för en lång, härlig odlingssäsong
- 17 lektioner i hur du sår, vattnar, planterar och skördar + recept!