
Välj stor kruka för grönsaker och blommor!
Börja med att välja en kruka med rejäl storlek, dels för att grönsakerna och blommorna ska få plats och trivas där hela säsongen och dels för att du inte ska behöva vattna så ofta. Så kallade självvattnande krukor är toppen tycker jag. De finns att köpa, men går också enkelt att göra själv. Det som behövs är ett kärl, en balja eller liknande, utan hål i botten, lecakulor och en bit fiberduk eller annan tygbit.
Gör en självvattnande kruka så här:
- Häll ner lecakulor i botten på krukan, ett 8 – 10 centimeter tjockt lager blir bra.
- Lägg på fiberduken så att den täcker lecakulorna.
- Fyll sedan på med en välgödslad, väldränerad jord (det finns speciell jord för urnor och krukor i handeln, den brukar kallas U-jord).
- Borra ett 8 millimeter stort hål, 8 – 10 centimeter från botten, precis under ”fiberduksnivån”.
Nu har du en stor kruka med en ”reservoar” i botten och med ett dräneringshål en bit upp på kanten som hindrar översvämning och bevarar en vattenreserv i botten av krukan.

Låga, hängande blommor fyller krukan
När det gäller växterna är det bra att välja sådana med olika växtsätt, så att de kompletterar varandra. Jag brukar använda mig av högväxande kombinerade med lågväxande och slingrande grönsaker och blommor, de får gärna vilja välla över kanterna. Indiankrasse Tropaeolum majus, exempelvis sorten ‘Alaska Salmon Orange’ är just en sådan favorit som gärna försöker ”rymma” från krukan. Krasse är även ätlig. Penséer är också otroligt tacksamma att odla i stora krukor tillsammans med grönsaker. De blommar snällt hela säsongen, från planteringen i april fram till november då frosten slår till (de behöver ofta klippas ner helt ett par gånger). Även dessa är ätliga. Hängpetunia Petunia x hybrida F1 ‘Easy Wave Red Velour’ fyller också fint och är en bra samodlingsväxt. Batat Ipomoea batatas är också en växt som passar i samplanteringar, där de snabbt bildar rankor och fyller krukorna med sitt vackra bladverk. Batat finns i ett flertal olika färgvarianter.

Höga bladgrönsaker skapar blickfång i krukan
Kål är imponerande och fyller bra i krukan, dessutom har kål ofta fin höjd och jag själv tycker det är bland det vackraste som finns. Mina förslag är palmkål ‘Nero di Toscana’ (kallas även svartkål), eller savoykål ‘Violacea de Verona’. Odlar man kålen för skönhetens skull brukar jag låta den gå upp i blom, savoykålen får då ett pagodliknande växtsätt. Men tänk på att kål oftast blir stor, så sätt inte mer än en planta i varje kruka. Om man inte vill ha kål som ”centerpiece” i en kruka kan man förslagsvis ha rankspenat Hablitzia tamnoides klättrande uppför en växtkon, eller varför inte ett gäng stadiga bondbönor Vicia faba, exempelvis sorten ‘Crimson Flowered’ med röda blommor.

Amaranter är en grupp växter som snällt växer till sig under hela säsongen. De är ätliga (och näringsrika), men smakar inte så mycket. Jag brukar riva ner de färgrika bladen i sallader, mest för färgens skull. De proteinrika fröna säljs ofta i hälsokostbutiker. Man kan välja några olika sorter med olika höjd i samma kruka, till exempel papegojamarant Amaranthus tricolor ‘Molten Fire’ (70 cm) och ‘Calaloo Red’ (20 cm), samt blodamarant Amaranthus cruentus ‘Hopi Red Dye’ (100 cm). Snyggt till dessa är indiankrasse Tropaeolum majus ‘Empress of India’ med sina mörkt karminröda blommor.

En kruka med både höjd, doft, färg och smak får man med dill Anethum graveolens ‘Como’ (som får gå i blom), mangold Beta vulgaris ‘Bright Yellow’, rotselleri Apium graveolens ‘Prinz’ och indiankrasse Tropaeolum majus.
Kombinera växterna i krukan efter läge
Det var några av mina växtförslag, men testa med egna grönsaks- och blomkombinationer. Tänk bara på att välja växter efter förutsättningarna. Kommer krukan att stå i skugga eller i gassande sol? Kommer någon att vattna den då och då eller kommer den kanske att stå ensam vid sommarstugan en längre tid? Det finns växter för alla lägen! Odlar man i kruka kan det dock blir tufft om man inte har möjlighet att vattna – även för torktåliga kryddörter. Eftersom krukjorden inte har markkontakt torkar den ut fortare än vad en rabatt skulle göra.

Skötsel av samplantering i kruka
Till sist – gödslingen. Om krukorna är fyllda med en god jord anpassad för stora krukor skulle jag generellt föreslå en flytande trädgårdsnäring en gång i veckan, det är väl det enklaste. Sedan finns det en massa egna blandningar man kan göra. Men, ett litet men, se upp med kväverikt gödsel (häst-, ko, -hönsgödsel, gräsklipp och urin) och övergödsla inte om det ska vara fin blomning i krukorna. För mycket näring ger mest blad och färre blommor.
TEXT: Tyra Hallsénius Lindhe, FOTO: GAP GARDENS, Colourbox, IStock
Utdrag ur Experterna ALLT OM TRÄDGÅRD nr. 5/2019
Egna tomater smakar bäst!
- Lär dig knepen för egna solvarma, saftiga och söta tomater!
- Vi odlar i växthus, på balkongen, i kruka och på friland
- 15 lektioner – gå när du vill, var du vill!